29 Νοεμβρίου 2021

Τα 31 πιο πολύτιμα εκατοστά στον κόσμο: Από τον Μάθιους στον Μέσι, 65 χρόνια δρόμος

Έχει ύψος 31 εκατοστά, μήκος 23 και πλάτος 23 εκατοστά, το βάρος της είναι 7,2 κιλά, η αξία της αποτιμάται σε πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ δύο επεξεργασμένες ορειχάλκινες πλάκες είναι ανάγλυφες για να τους δώσουν το σχήμα μπάλας. Της «Χρυσής Μπάλας», ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, το βραβείο που απονέμει το περιοδικό France Football -μέσα από την ψηφοφορία των δημοσιογράφων- στον καλύτερο παίκτη της ημερολογιακής χρονιάς. 

Θα την κρατήσει απόψε στα χέρια του, όπως επιμένουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ο Λιονέλ Μέσι για 7η φορά στην καριέρα του, περισσότερες φορές από κάθε άλλον (ακολουθεί με 5 ο Κριστιάνο Ρονάλντο) ή μία ανατροπή θα την φέρει για πρώτη φορά σε εκείνα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ή του Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Γάλλος, αν και είναι ανάμεσα στα τρία φαβορί, δεν ταξίδεψε στο Παρίσι, λόγω του αγώνα που έχει την Τετάρτη  με τη Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ θα απουσιάσουν επίσης Ζορζίνιο και Κριστιάνο Ρονάλντο, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Η τελετή και οι νικητές μετά τις 20:30

Η τελετή της Χρυσής Μπάλας του France Football 2021 θα πραγματοποιηθεί στο Théâtre du Châtelet, ξεκινώντας από τις 17:30, και θα την παρουσιάσουν Ντιντιέ Ντρογκμπά και Σάντι Χέριμπερτ, με τους νικητές να ανακοινώνονται μετά τις 20:30.

Όπως και το 2019, το βράδυ θα γίνει η απονομή τεσσάρων τροπαίων. Εκτός από τη «Χρυσή Μπάλα» ανδρών και γυναικών, θα απονεμηθεί το τρόπαιο «Kopa», που επιβραβεύει τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών, βραβείο που εκτός απροόπτου θα καταλήξει στον Ισπανό διεθνή μέσο της Μπαρτσελόνα Πέδρι, ο οποίος ταξίδεψε σήμερα στο Παρίσι, και το τρόπαιο «Yachine», που απονέμεται στον καλύτερο τερματοφύλακα και διεκδικούν Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν/Παρί ΣΖ/Ιταλία) και  Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι/Σενεγάλη).

Μαζί με τον Πέδρι πέταξε στο Παρίσι και η Λίκε Μάρτενς, μία από τις πέντε παίκτριες της Μπαρτσελόνα που φιλοδοξούν να κερδίσουν τη «Χρυσή Μπάλα». Οι άλλες τέσσερις, Αλέξια Πουτέγιας (φαβορί), Χένι Ερμόσο, Σάντρα Πάνος και Ιρένε Παρέδες, έμειναν στη Σεβίλη, όπου βρίσκονται με την εθνική Ισπανίας.

Η Covid-19... στέρησε το βραβείο από το Λεβαντόφσκι

Ο Λιονέλ Μέσι εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί, ως νικητής του Copa America, ένα ορόσημο που η Αργεντινή δεν είχε πετύχει από το 1993. Την περασμένη σεζόν, όλα έδειχναν ότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα ήταν εκείνος που θα κέρδιζε το τρόπαιο μετά από μια ονειρεμένη σεζόν, όπου η Μπάγερν κέρδισε κάθε δυνατό τίτλο που διεκδικούσε. Όμως η πανδημία Covid-19 ακύρωσε το βραβείο.

Σε αυτό το ημερολογιακό έτος ο Πολωνός επιθετικός έχει 63 γκολ στο ενεργητικό του και έχει κατακτήσει την Bundesliga με την ομάδα του Μονάχου.

Ο Καρίμ Μπενζεμά είναι τρίτος στη λίστα του βάθρου. Ο Γάλλος στέφθηκε πρωταθλητής του Nations League με τη Γαλλία απέναντι στην Ισπανία. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στα ημιτελικά του Champions League και πάλεψε για τον τίτλο του πρωταθλήματος μέχρι την τελευταία μέρα.

Η γέννηση, η ένωση και ο χωρισμός

H «Χρυσή Μπάλα» του France Football, το πιο πολυπόθητο βραβείο του ποδοσφαίρου, που κάθε παίκτης ονειρεύεται να κερδίσει μία ημέρα, έφτασε στην 65η διοργάνωσή της. Ο ιστορικός θεσμός της διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό France Football μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year). Ετσι, τον νικητή επιλέγουν και πάλι, 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Η «Χρυσή Μπάλα» ...γεννήθηκε, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το 1956, και το 2010, υπό την προεδρία του Σεπ Μπλάτερ στην FIFA, καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Amaury, που έχει στην κατοχή του την L'Equipe και το France Football, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου. Με την άφιξη του Τζιάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να δίνεται αποκλειστικά από την FIFA.

Η «Χρυσή Μπάλα», ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Ανό και δίνεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων. Στην αρχή, αναφερόταν μονάχα σε Ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Μάθιους, ο πρώτος νικητής 

Ο Στάνλει Μάθιους της Μπλάκπουλ ήταν ο πρώτος νικητής, ενώ ο Ζορζ Ουεά με τη Μίλαν, ο μοναδικός Αφρικανός που τα έχει καταφέρει, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κέρδισε το βραβείο. Ο Λούκα Μόντριτς (2018), ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιριστής, εκτός από τους Ρονάλντο και Μέσι, που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο και ο πρώτος μετά τον Κακά (2007) που μπόρεσε να «σπάσει» το δίδυμο. Τους Μέσι και Ρονάλντο ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις ο Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Οι 10 τελευταίοι νικητές της Χρυσής Μπάλας:

2010     Λιονέλ Μέσι                 Αργεντινή       Μπαρτσελόνα

2011     Λιονέλ Μέσι                 Αργεντινή       Μπαρτσελόνα

2012     Λιονέλ Μέσι                 Αργεντινή       Μπαρτσελόνα

2013     Κριστιάνο Ρονάλντο          Πορτογαλία      Ρεάλ Μαδρίτης

2014     Κριστιάνο Ρονάλντο          Πορτογαλία      Ρεάλ Μαδρίτης

2015     Λιονέλ Μέσι                 Αργεντινή       Μπαρτσελόνα 

2016     Κριστιάνο Ρονάλντο          Πορτογαλία      Ρεάλ Μαδρίτης

2017     Κριστιάνο Ρονάλντο          Πορτογαλία      Ρεάλ Μαδρίτης

2018     Λούκα Μόντριτς              Κροατία         Ρεάλ Μαδρίτης

2019     Λιονέλ Μέσι                 Αργεντινή       Μπαρτσελόνα

2020 -

2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια: