27 Νοεμβρίου 2021

Ηρωίνη και κάνναβη στην κορυφή των εξαρτήσεων, σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που κλείνει 38 χρόνια λειτουργίας

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

Η ηρωίνη για τους ενήλικες και η κάνναβη για τους εφήβους παραμένουν και για το 2020 οι κύριες ουσίες χρήσης, για τις οποίες ζητούν θεραπεία, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που δημοσιοποίησε σήμερα, με αφορμή τα 38α γενέθλια του πρώτου προγράμματος απεξάρτησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι 8 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 36 έτη. Το 62% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 20% την κάνναβη, το 9% τις διεγερτικές ουσίες, το 7% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 3% τη βουπρενορφίνη.

«Ο πληθυσμός αυτός, εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει κι άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: το 63% είναι άνεργοι, το 86% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 67% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 23% έχει φυλακιστεί και το 47% έχει δικαστικές εκκρεμότητες», τονίζεται. Επίσης, το 38% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 34% κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, με κύριο πρόβλημα την κατάθλιψη. Τέλος, το 46% διαμένει με τη γονεϊκή του οικογένεια, το 15% μόνος, το 32% με συντρόφους, ενώ το 7% είναι άστεγοι.

Σε ό,τι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, η μέση ηλικία όσων ζητούν θεραπεία είναι τα 18 έτη, 8 στους 10 είναι αγόρια και έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 15 τους χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (90%). Αυτή είναι και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ οι περισσότεροι από αυτούς (80%).

Το 39% έχουν στο ενεργητικό του μία σύλληψη, ωστόσο κανείς δεν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (69%), κάποιο φιλικό πρόσωπο (6%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (3%) και οι κοινωνικές υπηρεσίες (3%).

Σχεδόν 16.000 άτομα (15.981) έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στα 38 χρόνια λειτουργίας του. Το 2021 εγκαινίασε μονάδα διπλής διάγνωσης για άτομα που αντιμετωπίζουν συγχρόνως θέματα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών και σήμερα, το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι σε θέση να υποδέχεται και να υποστηρίζει ενήλικες χρήστες ουσιών είτε για θεραπεία διαμονής, είτε εξωτερικής παρακολούθησης, καθώς και εφήβους- νεαρούς ενήλικες με διαφορετικά προβλήματα χρήσης και εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/gaming.

Στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ ανήκει και η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145, η οποία στα 20 χρόνια λειτουργίας της έχει καταγράψει 36.820 επαφές, κυρίως τηλεφωνικές αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, η οποία αποσκοπεί στην ισότιμη και παραγωγική επανένταξη στην κοινωνία, είναι το Τμήμα Εκπαίδευσης και οι τρεις παραγωγικές μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης για τα μέλη του: το αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, το εργαστήρι κεραμικής και το ξυλουργείο.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: