7 Νοεμβρίου 2021

Κοροναϊός – 40.000 κρούσματα σε έξι μέρες – Να μην χρειαστεί να επιλέγουμε ασθενείς, λένε οι γιατροί


  Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά, με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 10.000 τη μέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 120 ημερησίως
Στο «μάτι» του κοροναϊού βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία σημειώνουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, να έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.

Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά, με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν τα κρούσματα να αγγίξουν τις 10.000 τη μέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 120 ημερησίως.«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη» υποστηρίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο ίδιος σημειώνει πως «το κύμα αυτό είναι το πιο καταστροφικό, αφού το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό».

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού η ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.

«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας» υπογραμμίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σχεδόν 40.000 κρούσματα σε έξι μέρες

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5.449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6.700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6.150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6.808 κρούσματα, ενώ την επόμενη μέρα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.909 κρούσματα. Σήμερα Σάββατο καταγράφονται 6.393. Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο: 38.409 κρούσματα μέσα σε μόλις έξι μέρες.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται 459 συνάνθρωποί μας, ενώ από την αρχή του μήνα και μέσα σε μόλις έξι ημέρες 293 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: