24 Νοεμβρίου 2021

Χαμός με το επίδομα θέρμανσης: Περισσότερες από 452.000 αιτήσεις – Ποιοι και πώς θα πάρουν προκαταβολή


 Λίγες μέρες έμειναν σε όσους έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επίδομα θέρμανσης και επιθυμούν να εξοφληθούν τα ποσά που τους αναλογούν μέσα στον Δεκέμβριο.

Εκείνοι που θέλουν να προλάβουν τις πρώτες πληρωμές θα πρέπει να κάνουν και τις αιτήσεις τους πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός. Αν δεν κάνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες τώρα, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπουν στην «ουρά» για να εξοφληθούν το επίδομά τους από τον νέο χρόνο.


Ήδη στην πλατφόρμα myΘέρμανση έχουν υποβληθεί περισσότερες από 452.000 αιτήσεις, δεδομένου ότι όσοι σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης στις 10 Δεκεμβρίου, εάν ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών» δικαιούχων, δηλαδή το πήραν και πέρυσι.

Οι πληρωμές πάντως θα γίνουν σε 4 δόσεις αναλόγως του πότε θα καταχωριστούν τα τιμολόγια. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Ποιοι θα πάρουν προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης και πώς

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το επίδομα χορηγείται μετά τη σχετική αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα myΘέρμανση έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 30ή Νοεμβρίου από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021, λαμβάνει έως την 10η Δεκεμβρίου ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που του είχε καταβληθεί και πέρυσι.

Το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα αφαιρείται από τις αμέσως επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης

Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μάϊου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μάϊου 2022.

Συγκεκριμένα, πέρα από την προκαταβολή θα γίνουν άλλες τρεις πληρωμές ως εξής:

  • Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
  • Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Το κατώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ.

Βήμα- βήμα η υποβολή της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης

Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση πρέπει να γίνει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν Βήμα – Βήμα (Εκδήλωση ενδιαφέροντος) όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν το επίδομα; Μετά την είσοδο στην πλατφόρμα:

– Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

– Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

– Επιλέγω είδος καυσίμου

– Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

– Επιλέγω οικισμό *

– Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

– Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Ποια είναι τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, είναι τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμους,το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

 enikonomia.gr, Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: