24 Νοεμβρίου 2021

Ίδρυση Εταιρείας Alzheimer Πιερίας


Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 στις 10:30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας Πιερίας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών μελών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της υπό ίδρυση Εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας.

Τα τελευταία χρόνια με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων και ασθενειών όπως είναι το Alzheimer και η άνοια δημιουργήθηκε η ανάγκη ίδρυσης κέντρων ημέρας για την παροχή βοήθειας στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους. Προς την κατεύθυνση συστάθηκε το 2007 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Ομοσπονδία αριθμεί 41 εταιρείες-μέλη ανά την Ελλάδα. Ως στόχο της έχει τον συντονισμό και τη συνεργασία των εταιρειών – μελών στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης γύρω από τις ανάγκες του ασθενούς με άνοια και του περιθάλποντά του.

Η ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας έχει σκοπό να ενταχθεί ως το νεότερο μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών ώστε να προχωρήσει στην ίδρυση Κέντρου ημέρας στην Κατερίνη με σκοπό να εξυπηρετεί δωρεάν τους κατοίκους της Πιερίας.

Σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας σχετικά με τη νόσο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ασθένειας, η συνεχής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση του κοινού μέσω στοχευμένων δράσεων για την όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση των ασθενών με άνοια, την προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους καθώς και την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν.

Η Άνοια είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων και εκδηλώνεται με την απώλεια μνήμης του ασθενούς και τη διαταραχή και άλλων νοητικών του λειτουργιών, δηλ. του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης κ.ά. Η Νόσος Alzheimer (ΝΑ) είναι συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας, ενώ πολύ συχνές είναι και οι περιπτώσεις αγγειακής άνοιας, η άνοια με σωμάτια Lewy, η άνοια της νόσου Parkinson και οι μετωποκροταφικές άνοιες. Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο αναπτύσσει άνοια, καθιστώντας την ασθένεια μία από τις πιο σημαντικές υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000. Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Η άνοια πλήττει σοβαρά πέρα από την υγεία του ασθενούς, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Για το σκοπό Ιδρύθηκε η Εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας με το υπ. Αριθμόν 9/2021 καταστατικό το οποίο κατατέθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Κατερίνης με ημερομηνία 9-11-2021 από τους κάτωθι 33 πολίτες της Πιερίας.

 

1. Μαυρίδου Σοφία

2. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

3. Μπαραλιάκος Φώντας

4. Άννα Μάνη

5. Χιονίδης Σάββας

6. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος

7. Λακασάς Δημήτριος

8. Μπέης Δημήτριος

9. Μυστρίδης Ανέστης

10. Τόνας Θεόδωρος

11. Μαλλιάρα Μαρία

12. Μπατσαρά Ελευθερία

13. Καπετανάκη Κατερίνα

14. Κορομπίλης Κωνσταντίνος

15. Κάλφα Κατερίνα

16. Τζορμπατζίδης Λάζαρος

17. Μειμάρη Νένα

18. Τσερτεκίδης Γιώργος

19. Κατιμερτζή Μάγδα

20. Στουγιαννίδης Στάθης

21. Σουλελέ Χριστιάνα

22. Αναστασιάδης Θωμάς

23. Κατσιούλα Νατάσα

24. Σπανός Στέφανος

25. Ζαμπιάδου Κατερίνα

26. Κακουλίδου Μάρθα

27. Ροδή Ελευθεριάδου

28. Αποστολού Ολυμπία

29. Χριστίδου Έλενα

30. Ορφανίδου Σοφία

31. Μαντζούκας Αθανάσιος

32. Μητσοκάπας Γρηγόριος

33. Λαλούμη Ολυμπία

Στην Γενική Συνέλευση θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κ. Μάγδα Τσολάκη

Στην αίθουσα Συνεδριάσεων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

Κωνσταντίνος Κορομπίλης

www.alzheimer-federation.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: