23 Νοεμβρίου 2021

Ε.Π.Μ. Κατερίνης –Εφορεία Χορωδίας «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 


Συνεχίζοντας τον κύκλο των ποιοτικών συναυλιών, η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και με αφορμή την 200η  επέτειο από την εθνική παλιγγενεσία  παρουσίασε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης στις 8:00 μ.μ., το  μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα, με τίτλο: «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» - από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα-. Αυτή η συναυλία-αφιέρωμα υλοποιήθηκε και συνδιοργανώθηκε με τη συνεργασία του Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης.

Η χορωδία της Ε.Π.Μ. μας ταξίδεψε στην ιστορική διαδρομή  του ελληνισμού από την εποχή του Ρήγα μέχρι τις μέρες μας,  μέσα από την μουσική παράδοση, δημιουργία και έκφραση.  Διανθίζεται από παραδοσιακά και νεότερα μουσικά ακούσματα, λογοτεχνικές και  ιστορικές αναφορές αλλά και κείμενα και στιγμιότυπα που σκίασαν και σημάδεψαν τις περιόδους της πολυτάραχης και πολυκύμαντης συνέχειας της Ρωμιοσύνης.

  Τη μουσική και τα κείμενα συνοδεύει πέρα από τα ιστορικά γεγονότα, το κάδρο της εικόνας, που αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση και μαρτυρία τόσο της κοινωνικής και καθημερινής ταυτότητας, όσο και των ανθρώπινων συναισθημάτων, αλλά και των αγωνιών του λαού μας.

            Η ωδή του Ανδρέα Κάλβου  «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» με κυρίαρχο το πνεύμα της ελευθεροφροσύνης, σκιαγράφησε το περίγραμμα του αφιερώματος: η Προεπαναστατική Ελλάδα, Ρήγας Φεραίος, 1821, 3η Σεπτεμβρίου 1843, Μακεδονικός αγώνας, 1912, A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Διχασμός, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, Ανταλλαγή πληθυσμών, Προσφυγική αποκατάσταση, Κραχ, Δικτατορία Μεταξά, Ελληνοϊταλικός και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Μετεμφυλιακή Ελλάδα, Πέτρινα χρόνια, Μετανάστευση, Διχασμός, Αστικοποίηση, Δικτατορία, Κυπριακό, Μεταπολίτευση, Η Ελλάδα της Ευρώπης, ΟΝΕ, Σήμερα. Σε όλους αυτούς τους σταθμούς υπάρχουν τα αντίστοιχα τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και στιγμιότυπα εποχής (πίνακες/φωτογραφίες/κινηματογραφικά στιγμιότυπα) που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου, σε κοινωνικές- καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Συμμετείχαν η χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης συνοδευόμενη από πολυμελή ορχήστρα. Τραγούδησαν οι: Ιωάννα Ηλιάδου, Μαρίνα Πιντόρε, Δημήτρης Καρατζάς, Παναγιώτης Τουρνάς, Κοσμάς Τσομπανόπουλος, Γιώργος Χασαμπένης. Τις απαγγελίες ερμήνευσε ο Κώστας Μυστακίδης. Η επιμέλεια του οπτικοακουστικού μέρους ήταν του Θανάση Μπατάλα και η καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Ευθύμιου Μαυρίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους ο κ. Γεώργιος Τσιαλός πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης, η βουλευτής κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης και πλήθος κόσμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση και εντύπωση προκάλεσε η επιμελής και άρτια τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που τήρησαν οι υπεύθυνοι της Ε.Π.Μ. χωρίς να αποκλείσουν κανένα συμπολίτη μας που ήθελε να απολαύσει το αφιέρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: