14 Νοεμβρίου 2021

Πανελλήνιες: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ – Ξεχωριστό “βάρος” για κάθε μάθημα

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2020, με επίκεντρο τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα, οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων.

Τις αλλαγές παρουσιάζει η εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Πανελλήνιες: Παραδείγματα για τους συντελεστές βαρύτητας

Παραδείγματα:

Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%.

Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά, ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo… αναβαθμίζει σε 28%.

Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει 25% και στα τέσσερα μαθήματα, αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και “μόλις” 20% σε Ιστορία και Λατινικά.

Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συμφωνούν. “Ναι” σε όλα από 25%.

Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.

Ειδικοί αναλυτές εξηγούν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα κομπιουτεράκια των υποψηφίων θα πάρουν φωτιά, καθώς “ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου”.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: