22 Νοεμβρίου 2021

Οι “αρνητές” της ασφάλισης

 του Γιάννη Βερμισσώ

Το φαινόμενο των “αρνητών” στην ιδιωτική ασφάλιση είναι γνωστό εδώ και χρόνια.   Όσες προσπάθειες έγιναν έως σήμερα δεν κατάφεραν να πείσουν κάποια μερίδα πολιτών που αν και έχουν όχημα δε θέλουν να ασφαλιστούν.

Αυτοί οι γνωστοί ως ανασφάλιστοι που επιδιώχθηκε με τόσους τρόπους και από τη ΑΑΔΕ να συμμορφωθούν τελικά δεν μπόρεσε κανείς και καμία μέθοδος έως σήμερα να τους εντάξει στην ομάδα των σύννομων. Αυτοί οι αρνητές της νομοθεσίας -καθώς δεν την εφαρμόζουν- διαχρονικά κυκλοφορούν ανάμεσα στα χιλιάδες ασφαλισμένα οχήματα και φυσικά προκαλούν βλάβες.

 Αν υπολογίσει κανείς αυτές τις ακραίες περιπτώσεις -μπορεί να είναι 500 χιλιάδες- και σε αυτές προσθέσει και τους άλλους χιλιάδες μη παράνομους αλλά ανένταχτους στο σύστημα ασφάλισης  του σημαντικότερου στοιχείου όπως της περιουσίας τους τότε ο αριθμός των αρνητών εκτοξεύεται.  Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν ασφαλιστική συνείδηση. 

 Όσον αφορά τις περιπτώσεις των ανασφάλιστων οχημάτων μοιάζει αδύνατο να αποκτηθεί ενώ για τους άλλους μπορεί και να αποκτηθεί αλλά με ποιόν τρόπο;  Και απομένουν όλοι οι άλλοι που είναι ασφαλισμένοι, οι ελάχιστοι στο σύνολο του πληθυσμού. Πώς η ιδιωτική ασφάλιση θα προσεγγίσει την κάθε ομάδα και με ποιες πιθανότητες ν α αλλάξει τα δεδομένα; 

Το όλο πλέγμα μοιάζει δύσκολο για κινήσεις και ακόμα και οι φωνές για ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης ατονούν.  Τελικά σε ποιο πεδίο θα κινηθεί η ιδιωτική ασφάλιση τα επόμενα χρόνια; Οι μεγάλοι όγκοι εταιρειών θα στοχεύουν στην διαρκώς βελτιούμενη δημόσια υγεία ή θα στραφούν στους έως σήμερα αρνητές κάθε επιπέδου και διαβάθμισης;. Το μέλλον χρειάζεται να καλλιεργηθεί πολύ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: