30 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ;

 

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε στον τοπικό Τύπο διάφορα δημοσιεύματα περί απένταξης του έργου «Βιοκλιματικές αναπλάσεις στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και διαδρομών πεζών και ποδηλάτων στον αστικό ιστό Κατερίνης» . Ένα έργο προϋπολογισμού 2.700.000€ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ το οποίο περιλάμβανε και την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων.

 

Ως Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας παρακολουθούμε το θέμα στενά από το 2016 οπότε και συμμετείχαμε στη Δημόσια Διαβούλευση Φορέων όπου εκφράσαμε μεν κάποιες επιφυλάξεις, πλην όμως θεωρήσαμε το έργο αυτό ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κατασκευαστούν τα πρώτα μέτρα ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Aναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Νταντάμης, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της διετίας της τωρινής Δημοτικής Αρχής, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο κινδυνεύει να απενταχθεί (δηλαδή να ακυρωθεί) εξαιτίας των προσκομμάτων που έθεσε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας η οποία, κατά τα λεγόμενά του, δεν επιθυμεί την υλοποίηση του έργου αυτού.

Σε απάντηση η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια δεν εναντιώνεται στο έργο, απεναντίας ενέκρινε τη μελέτη, πλην όμως στη γνωμοδότηση που εξέδωσε, υπάρχει σειρά παρατηρήσεων προς συμμόρφωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση της Αντιπεριφέρειας παραδόθηκε την επόμενη ημέρα από τις καταγγελίες του κ.Νταντάμη.

Την ίδια περίοδο, ο δημοτικός συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση» του πρώην Δημάρχου και νυν Βουλευτή Σάββα Χιονίδη, υποστήριξε ότι η αρχική μελέτη ήταν ολοκληρωμένη και ότι κακώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να προχωρήσει το έργο και ότι προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά της, επιρρίπτει ευθύνες σε τρίτους.

Φυσικό ήταν όλα αυτά τα δημοσιεύματα να προκαλέσουν σύγχυση στους ποδηλάτες της Κατερίνης που διεκδικούν τόσα χρόνια με μπροστάρη την Ποδηλατική Από-Δραση την κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Απευθύναμε λοιπόν πρόσκληση για συνάντηση προς τον κ.Νταντάμη, την κ.Μαυρίδου και τον κ.Χιονίδη προκειμένου να αποκτήσουμε εμπεριστατωμένη άποψη επί του ζητήματος και να ξανατονίσουμε την αναγκαιότητα της προώθησης του ποδηλάτου και της κατασκευής του έργου.

Ο κ. Νταντάμης ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε και μας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο, όπου μας εξήγησε ότι με την αρχική μελέτη το έργο δεν μπορούσε να δημοπρατηθεί γιατί δεν υπήρχε «κυκλοφοριακή μελέτη επιπτώσεων». Πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι να υλοποιηθεί το έργο, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την γνωμοδότηση της Αντιπεριφέρειας και ότι οι υπηρεσίες του Δήμου ήδη συμμορφώθηκαν με τις παρατηρήσεις που υπέδειξαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας. Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει το έργο παρόλο που τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Η κ. Μαυρίδου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για συνάντηση, αντ` αυτού λάβαμε ένα mail από την Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας στο οποίο μας κοινοποιήθηκε το έγγραφο με την γνωμοδότηση που απηύθυνε προς τον Δήμο και το οποίο ήδη γνωρίζαμε, χωρίς να μας παράσχει άλλες διευκρινίσεις.

Ο κ. Χιονίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μας επισκέφθηκε στα γραφεία μας, όπου εξήγησε ότι το έργο δεν είχε προλάβει να δημοπρατηθεί από τη δική του Διοίκηση λόγω έλλειψης κυκλοφοριακής μελέτης για τις επιπτώσεις του έργου, ότι στη συνέχεια χάθηκε αρκετός χρόνος από τη σημερινή Δημοτική αρχή, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο παρ`όλα αυτά και μας υποσχέθηκε να βοηθήσει με τη Βουλευτική του ιδιότητα στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν.

Η αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε γιατί δεν προχώρησε μέχρι τώρα η δημοπράτηση του έργου, μπερδευτήκαμε περισσότερο. Και αυτό γιατί ενώ έχουμε τρεις πλευρές οι οποίες, κατά δήλωσή τους, αγαπούν το ποδήλατο, συμφωνούν με την κατασκευή του έργου και όλοι θέλουν τον ποδηλατόδρομο, το έργο παρόλα αυτά δεν προχώρησε και κινδυνεύει να χαθεί.

Είναι τεράστια πολυτέλεια και μεγάλο κρίμα να χάνεται ένα έργο τόσο υψηλού προϋπολογισμού, τεχνικής πολυπλοκότητας και προστιθέμενης αξίας που θα έφερνε πολλαπλά οφέλη στην πόλη. Από το 2011 που ο Δήμος Κατερίνης παρήγγειλε την πρώτη μελέτη για ποδηλατοδρόμους πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα περίσσεψαν οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, και για συναφή έργα που θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο της πόλης

Απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν καθετί δυνατόν προκειμένου, έστω και την ύστατη στιγμή, να διασωθεί το έργο και να προλάβουμε τις σχετικές προθεσμίες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα και να επανέλθουμε συν τω χρόνω, ελπίζοντας σε θετικές εξελίξεις.

Για την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: