4 Νοεμβρίου 2021

Το φράγμα των αρνητών και το τείχος της ανοσίας


Όποιος επιχειρήσει να πείσει ανεμβολίαστο πολίτη για την ανάγκη των εμβολιασμών χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα γρήγορα θα καταλάβει ότι έχει απέναντί του έναν τοίχο άρνησης.

Το λένε και οι ίδιοι άλλωστε, «είμαστε μπετόν αρμέ», αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων πολιτών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί.

Πώς λοιπόν μπορείς να διασπάσεις ένα φράγμα που εμποδίζει τη δημιουργία τείχους ανοσίας, όπως έχει συμβεί σε όλα τα πολιτισμένα κράτη της Δύσης, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 85% του πληθυσμού; Σίγουρα όχι με χάδια. Η επίκληση του κινδύνου για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι δεν φέρει σοβαρά αποτελέσματα.

Οι αρνητές ή οι διστακτικοί των εμβολίων δεν έχουν τρομάξει από τους 16.000 νεκρούς, πόλεις όπως η Κατερίνη, η Δράμα και οι Σέρρες που πέρυσι τέτοιον καιρό ζούσαν την τραγωδία των εκατοντάδων νεκρών από τον κορονοϊό εξακολουθούν να εμφανίζουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα.

Ανεμβολίαστοι που νοσούν από τον ιό αρνούνται να νοσηλευθούν ή ακόμη χειρότερα όταν πείθονται να πάνε στο νοσοκομείο προτιμούν το θάνατο από τη διασωλήνωση, εμπιστεύονται ψευτοπνευματικούς, αγύρτες του Διαδικτύου, κομπογιαννίτες και δικηγορίσκους που τους πείθουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θίγουν τα προσωπικά τους δικαιώματα, ακόμη και όταν βρίσκονται ένα βήμα από τον τάφο. Τον Οκτώβριο πέθαναν πάνω από 1.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο που προσφέρεται δωρεάν στη χώρα μας.

Η ανοησία είναι ανίκητη ακόμη και μπροστά στο θάνατο, δεν αντιμετωπίζεται με λογική αλλά με αυστηρότητα. Η υποχρεωτικότητα που εφαρμόσθηκε στους υγειονομικούς έφερε αμέσως αποτελέσματα. Η εμβολιαστική κάλυψη ξεπέρασε το 95%, ξέμειναν μόνο κάποιοι φανατικοί αντιεμβολιαστές, που μεταξύ μας με τις ιδέες που πρεσβεύουν δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί σε όλους τους χώρους εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως στους κλάδους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο σε καθημερινή βάση. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί σημαντικά και κυρίως πολύ γρήγορα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εστίαση, στον τουρισμό, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα μέσα μεταφοράς ή στην Εκκλησία έχει προταθεί από κορυφαίους επιστήμονες και γιατρούς που μάχονται στις ΜΕΘ και βλέπουν καθημερινώς ανεμβολίαστους να παραδίδουν ψυχή, θύματα θεωριών συνωμοσίας και ασυγχώρητης άγνοιας. Εμφαση πρέπει να δοθεί και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες και οι εργάτες γης, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε αυτές τις κατηγορίες.

Το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του, οι ανεμβολίαστοι καλύπτουν το 90% των ΜΕΘ, πρέπει να προστατευθούν είτε με υποχρεωτικό εμβολιασμό είτε με περιορισμό στις μετακινήσεις τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες δέσμη μέτρων, αν απαιτηθεί πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας καθιερώνοντας στους χώρους εργασίας την «πράσινη κάρτα», δηλαδή την υποχρέωση των εργαζομένων να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Στο πλευρό της έχει το 75% του ενήλικου πληθυσμού που προσήλθε στα εμβολιαστικά κέντρα συμβάλλοντας στη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει αιχμάλωτη ενός πυρήνα ανορθολογιστών, που μπορεί να πέφτουν και οι ίδιοι θύματα των θεωριών που διακινούν αλλά παρασέρνουν περισσότερους.



Γράφει ο Πάνος Αμυράς

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: