28 Νοεμβρίου 2021

Βρετανία: Άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία


Σύντομα (και όταν λέμε «σύντομα», εννοούμε στην Ελλάδα σύντομα, γιατί στην Βρετανία συμβαίνει ήδη) οι ταμειακές μηχανές και οι ταμίες θα αποτελούν παρελθόν για πολλά σούπερ μάρκετ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Και αυτό γιατί προ ημερών, η τεράστια και πασίγνωστη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco άνοιξε στο κεντρικό Λονδίνο το πρώτο της κατάστημα χωρίς ταμεία όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα τους και να φεύγουν χωρίς να περνούν από ταμείο.

Το μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής της χώρας ανακοίνωσε πως τροποποίησε με έναν τέτοιο τρόπο το πολυκατάστημα στην περιοχή Χάι Χόλμπορν του Λονδίνου ώστε να επιτρέπει στους πελάτες του να ψωνίζουν χωρίς να περιμένουν υπομονετικά (ή ανυπόμονα) στις ουρές των πολυάριθμων ταμείων.

Το νέο αυτό σύστημα, γνωστό ως GetGo, έχει ως μοναδική του προϋπόθεση οι πελάτες να έχουν κατεβάσει την εφαρμογή της Tesco. Έτσι, με την βοήθεια του application αλλά και μιας σειράς καμερών και αισθητήρων βάρους, θα μπορούν να ψωνίζουν ό,τι θέλουν και να φεύγουν.

Η τεχνολογία GetGo, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Ισραηλινή start-up Trigo, θα ζυγίζει και ταυτόχρονα κοστολογεί τις αγορές των πελατών, χρεώνοντας το αντίστοιχο ποσό ηλεκτρονικά.

Σε αντίθεση με τις μέχρι προηγούμενες τεχνολογίες όπου είτε ο καταναλωτής σκάναρε το barcode με το κινητό του όταν το έπαιρνε από το ράφι, είτε το σκάναρε ο ίδιος από τα αυτόματα ταμεία, η νέα μέθοδος βασίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύουν τι συλλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνει αυτόματα στην κάρτα του – μέσω του σχετικού app που έχει κατεβάσει στο κινητό του.

 .newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: