30 Νοεμβρίου 2021

Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το ταχίνι στη διατροφή


 Οι περισσότεροι θυμόμαστε το ταχίνι σε περιόδους νηστείας, καθώς αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωϊκών πρωτεϊνών. Είναι όμως η θρεπτική του αξία τόσο μεγάλη που καλό θα ήταν να το εντάξουμε στην διατροφή μας όλο το χρόνο. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από εκλεκτούς σπόρους σουσαμιού.

Οι σπόροι σουσαμιού περνούν από μια διαδικασία αποφλοίωσης και ξήρανσης, αλέθονται και πολτοποιούνται για να μας δώσουν το τελικό προϊόν που είναι το γνωστό μας ταχίνι. Μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα ισοδυναμεί με ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής!

Τα θρεπτικά συστατικά του

Το ταχίνι περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό. Μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε. Είναι ακόμη πλούσιο σε αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Γενικά η βιολογική αξία αυτής της τροφής αναβαθμίζεται όταν συνδυάζεται με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Αυτός ο θρεπτικός παχύρευστος πολτός σουσαμιού έχει όμως και πολλές θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 200 περίπου θερμίδες. Γι’ αυτό καταναλώνοντας με σύνεση θα αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους.

Το ταχίνι στην υγεία μας

Όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν το πόσο ευεργετικό είναι το ταχίνι για την υγεία μας:

  • Πρωταρχικά αποτελεί πηγή άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό.
  • Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Με την αντιοξειδωτική του δράση εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες και καρκίνο.
  • Συμβάλει στην παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Το ταχίνι στη διατροφή μας

Αυτή την πηχτή κρέμα με την βελούδινη υφή μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας με πολλούς τρόπους:

  • Ως επάλειψη σε ψωμί ή φρυγανιές για το πρωινό αλλά και για ενδιάμεσο σνακ. Ο συνδυασμός μάλιστα με λίγο μέλι μπορεί να είναι η λύση για όσους προτιμούν μια πιο γλυκιά γεύση.
  • Ως ντρέσινγκ για σαλάτες. Ανακατέψτε στο σέικερ 2 κουταλιές ταχίνι με χυμό από μισό λεμόνι, ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο και μια κουταλιά μουστάρδα. Ιδανική βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες με λαχανικά όπως ρόκα ή σπανάκι. Θα σας αρέσει όμως και σε σαλάτες με όσπρια. Δείτε μία σαλάτα με ρεβύθια και ταχίνι και δοκιμάστε την.
  • Σε σάλτσες στη μαγειρική αντικαθιστώντας το αβγολέμονο ή την κρέμα γάλακτος. Σε περίοδο νηστείας μπορείτε να δέσετε τη μαγειρική σας δημιουργία ανακατεύοντας ταχίνι με ζωμό από το φαγητό.
  • Σαν βασικό υλικό σε γλυκίσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Εμείς ξεχωρίσαμε το κέικ με ταχίνι από το blog της Χρυσαυγής και τα cookies με ταχίνι από την Tante Kiki.

Extra tip 1: Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο με το ταχίνι, καταναλώστε το σχετικά γρήγορα, γιατί όσο μένει σφίγγει. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα στην κορυφή μαζεύεται το λάδι του σουσαμιού, ενώ κάτω μένει ο πολτός του. Γι’ αυτό ανακατέψτε καλά πριν την κατανάλωση. Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ντουλάπι.
Extra tip 2: Το ταχίνι δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες. Όταν το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική προσθέστε το προς το τέλος.

 /makelife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: