23 Νοεμβρίου 2021

Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών στην κοινωνία της Κατερίνης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης, στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:

* Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, από τις 10.00 το πρωί έως και τις 2.00 το μεσημέρι, σε περίπτερο που θα υπάρχει στην πλατεία Ελευθερίας, τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες αλλά και θα συζητούν μαζί τους, μεταδίδοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος γυναικών.

* Επίσης, στις 24 και 25 Νοεμβρίου θα φωταγωγηθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης με χρώμα πορτοκαλί, σύμβολο του αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών.

* Συμμετοχή στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στη ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού ΣΚΑΙ 92,6 με την Έλενα Δασκαλοπούλου και με τίτλο: «Ραντεβού με την Έλενα», το Σάββατο 27/11/2021, 12.00-14.00.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας κατά γυναικών βρίσκονται σε εξέλιξη δύο επιπλέον δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής. α) Προγραμματισμός για δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας σε ενήλικες γυναίκες, από αθλητικούς συλλόγους της Πιερίας, β) σχεδιασμός διαδικτυακής ημερίδας από τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής, με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία. 

ΣΤ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ: ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών, σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Κατερίνης, Σταύρος Χριστοφορίδης, ανέφερε: «Δεν περιμένουμε να έρθει αυτή η παγκόσμια ημέρα για να ασχοληθούμε με το σοβαρό ζήτημα της βίας κατά γυναικών αλλά υπό τη συνεχή καθοδήγηση του Δημάρχου μας, Κώστα Κουκοδήμου, συνεχώς ενημερώνουμε τους πολίτες, συνεχώς τους ευαισθητοποιούμε. 

Για εμάς, εδώ στον Δ. Κατερίνης, η πρόληψη της βίας κατά γυναικών μέσα από την ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί καθημερινά, γι’ αυτό και, στο θέμα αυτό, έχουμε συνεχώς τη συμπαράσταση ολοένα και περισσότερων πολιτών του Δ. Κατερίνης». 

Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, θρησκείας, οικονομικής τάξης ή πλούτου. Είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Η βία κατά γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό, στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών οπό τη Δομινικανή Δημοκρατία, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Δ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών λειτουργεί στον Δήμο Κατερίνης και βρίσκεται στην οδό Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, από το καλοκαίρι του 2013. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομικό. 

Παρέχει ψυχοκοινωνική, νομική και εργασιακή συμβουλευτική στήριξη σε γυναίκες άνω των 18 ετών οι οποίες είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας αλλά και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως προσφύγισσες, μετανάστριες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, άνεργες κλπ. Προσφέρει επίσης υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας των θυμάτων σε ξενώνες φιλοξενίας, αστυνομικές ή εισαγγελικές Αρχές, Κ.Ψ.Υ. κλπ.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Το συμβουλευτικό Κέντρο πραγματοποιεί επίσης δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου και πανελλήνιας εμβέλειας δικτύου που περιλαμβάνει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, 42 συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι. 

Στοιχεία επικοινωνίας: οδός Αυγουστίνου (Εργατικές Κατοικίες), τηλ. 23510 36 678. Ωράριο λειτουργίας 7.00-15.30, womenaid@katerini.gr

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος: Σταύρος Χριστοφορίδης

Εντεταλμένη σύμβουλος: Πιπίτσα Μακρίδου

Προϊσταμένη τμήματος Πρόνοιας: Αναστασία Νταντάμη

Υπεύθυνος Ομάδας Έργου: Εμμανουήλ Κοσμαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: