9 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας : Η ψευδοροφή της αριστείας κατέρρευσε

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης ψευδοροφής σε δημοτικό σχολείο, υπενθυμίζουμε ότι:

Όσο μεγάλη απόσταση χωρίζει τα δελτία ειδήσεων από την πραγματικότητα, τόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις εξαγγελίες και τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας από την παιδεία.

Η ψευδοροφή της αριστείας που αποπειράθηκε να δημιουργήσει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) κατέρρευσε, όταν χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός ΑΕΙ, χιλιάδες δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους εξαιτίας της ΕΒΕ ακόμη και στα ειδικά μαθήματα (όπως το Σχέδιο), δεκάδες τμήματα ΑΕΙ υποδέχθηκαν ελάχιστους πρωτοετείς.

Η ψευδοροφή της αριστείας θα πέσει λοιπόν πάνω στα τμήματα ΑΕΙ που εξαιτίας της ΕΒΕ θα αναγκαστούν πρόχειρα να συγχωνευτούν ή να κλείσουν αλλά και σε όλα τα ΑΕΙ που θα αναγκαστούν να διαμορφώσουν προγράμματα σπουδών και να διεξάγουν έρευνα καθαρά με βάση τα κριτήρια της αγοράς, να εφαρμόσουν δηλαδή όσα εντέλλεται το σχέδιο Πισσαρίδη.

Η ψευδοροφή της αριστείας έπεσε ήδη πάνω σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε συγχωνευμένες τάξεις των 27 και 28 μαθητών αντί να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως κατά το δεύτερο μισό του 2019-20, δηλαδή εκ περιτροπής, αντί να επιταχθούν δημόσια κτίρια και να λειτουργήσουν σε αυτά ολιγομελή τμήματα.

Η ψευδοροφή της αριστείας έπεσε ήδη πάνω στους μαθητές που οι γονείς τους ελλείψει οικονομικών πόρων δεν μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή μία ή δύο επιπλέον συσκευές για παρακολούθηση των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης για οικογένειες που έχουν πάνω από ένα παιδί. Γίνεται αντιληπτό ότι εκ προοιμίου αποκλείστηκαν από τη μαθησιακή διαδικασία της τηλεκπαίδευσης οι προσφυγόπαιδες και οι Ρομά. Τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν σε όλα τα παιδιά αυτά τα χρόνια είναι μεγάλα και αντί να βοηθηθούν, βρέθηκαν αντιμέτωπα από πέρυσι με την ΕΒΕ και από φέτος οι λυκειόπαιδες με την Τράπεζα Θεμάτων. Το μήνυμα σαφές: μόνον όσων οι γονείς έχουν πόρους για φροντιστήρια και ιδιαίτερα θα επιβιώνουν σε αυτή τη μηχανή εξετάσεων που πάει να γίνει το σχολείο. Και αν δεν εισάγονται σε ΑΕΙ, υπάρχουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα υψηλά δίδακτρα και το αμφίβολο επίπεδο σπουδών.

Η ψευδοροφή της αριστείας κατέρρευσε πάνω στους εκπαιδευτικούς, που αρνούνται να συμμετάσχουν στην καρικατούρα αξιολόγησης την οποία απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό ακόμη καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όταν οι υποδομές πολλών σχολείων είναι τόσο φτωχές και όταν σχολεία φτάνουν στο σημείο ακόμη και να πλημμυρίζουν. Άραγε τι αξιολόγηση θα γίνει στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η ψευδοροφή;  

Η κυβέρνηση της ψευδαριστείας που τόσο συστηματικά και οργανωμένα βαθαίνει το ταξικό χάσμα στην παιδεία και δεν επιτρέπει στα παιδιά των μη προνομιούχων να ονειρεύονται την κοινωνική κινητικότητα και μια καλύτερη ζωή με μόρφωση και προκοπή, θα καταρρεύσει μόνον αν οργανωμένα και συστηματικά αντιπαλεύουμε τα αντιλαϊκά μέτρα της σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Θεματική Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: