14 Νοεμβρίου 2021

Κρύα Πόδια: Πρέπει να ανησυχήσω; Παθήσεις και διαταραχές που κρύβει το σύμπτωμα


 Αν έχετε προσέξει ότι τα πόδια σας είναι σχεδόν πάντοτε κρύα, ακόμα και όταν φοράτε κάλτσες, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει αρκετά διαφορετικά πράγματα για την υγεία σας. Ένας πολύ κοινός λόγος που κάποιοι άνθρωποι έχουν κρύα πόδια είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα πόδια σας για να τα ζεστάνει.

Κρύα Πόδια: Καθιστική ζωή

Αυτό μπορεί να προκληθεί από την καθιστική ζωή (π.χ. δουλειά γραφείου). Μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί αν βάλετε στο πρόγραμμα να περπατάτε λίγο παραπάνω καθημερινά. Η κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να είναι αιτία θρομβώσεων του αίματος. Αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας. Εάν νομίζετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Κρύα Πόδια: Θυρεοειδής

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία για τα κρύα πόδια είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια και κρύα χέρια, κόπωση, απώλεια μαλλιών και αύξηση του σωματικού βάρους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Εάν έχετε ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή και ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτό, αλλά εξακολουθείτε να έχετε κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να έχετε το σύνδρομο Raynaud. Το σύνδρομο Raynaud χαρακτηρίζεται από απώλεια της ροής του αίματος στα χέρια και τα πόδια που προκαλείται από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

Κρύα Πόδια: Σύνδρομο Raynaud

Οι γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζουν το σύνδρομο. Σε αυτό, τα δάχτυλα και ορισμένες φορές αυτά των ποδιών γίνονται κρύα και λευκά και στη συνέχεια μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο. Τα επεισόδια διαρκούν από λεπτά έως ώρες. Συνήθως δεν υπάρχει φανερή αιτία, αν και μπορεί να ευθύνονται ορισμένες αυτοάνοσες νόσοι όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα. Μπορεί να προκύψει από φάρμακα που επηρεάζουν τη ροή αίματος, όπως βήτα ανταγωνιστές, αποσυμφορητικά και ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Κρύα Πόδια: Περιφερική νευροπάθεια

Μερικοί άνθρωποι με κρύα πόδια μπορεί να έχουν περιφερική νευροπάθεια. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο έχει αίσθημα κρύου στα χέρια και τα πόδια χωρίς, ωστόσο, να είναι στην πραγματικότητα κρύα στην αφή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή αίσθηση καψίματος στα άκρα. Η περιφερική νευροπάθεια είναι συνήθως σημάδι κάποιας άλλης υποκείμενης νευρικής βλάβης, που προκαλείται από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η έκθεση σε τοξίνες, οι μολύνσεις, ή οι ανεπάρκειες βιταμινών. Αν υποψιάζεστε ότι αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως, διότι η αναμονή μπορεί να επιδεινώσει τη νευρική βλάβη.

Κρύα Πόδια: Διαβήτης

Βλάβη στα νεύρα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κρύα πόδια. Ο διαβήτης είναι κύρια αιτία-το υψηλό σάκχαρο επηρεάζει τα νεύρα, με τα πόδια πιο συχνά να είναι τα πρώτα που έχουν την επίπτωση. Αν έχετε διαβήτη κρατήστε το σάκχαρο υπό έλεγχο για να μειωθεί ο κίνδυνος προβλημάτων. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγχει τα πόδια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για βλάβη.

Είναι επίσης αναγκαίο να εξετάζετε τα πόδια σας τακτικά. Μπορεί να καίνε ή να πονούν τη νύχτα. Μπορεί να χάσετε την ικανότητα να καταλαβαίνετε τον πόνο ή να έχετε τάση για τραυματισμούς που δεν ιώνται καλά. Τα έλκη στα πόδια είναι πραγματικός κίνδυνος χωρίς κατάλληλη προσοχή στα πόδια. Αν έχετε αμφιβολίες δείτε τον γιατρό.

Κρύα Πόδια: Περιφερική αρτηριακή νόσος

Το μπλοκάρισμα μεγαλύτερων αρτηριών που προμηθεύουν τα πόδια με αίμα μπορεί να οδηγήσει σε κρύα πόδια και πόνο-συνήθως αρχίζει στις γάμπες. Η κύρια νόσος ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος. Η πάθηση, κυρίως οφείλεται στους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ η υπέρταση και η χοληστερόλη είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο, η πιο σημαντική αιτία είναι το κάπνισμα.

Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι πόνος στις γάμπες, που έρχεται όταν περπατάτε απόσταση και υποχωρεί όταν σταματάτε. Η απόσταση γίνεται μικρότερη καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και αν περπατάτε σε ανηφόρα ή στον άνεμο. Μπορεί να χάσετε τριχοφυΐα στα πόδια και να έχετε κρύα πόδια και έλκη. Η διακοπή του καπνίσματος είναι κλειδί, αλλά η τακτική άσκηση είναι επίσης αναγκαία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Αρκετά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν και σε σοβαρές περιπτώσεις η εγχείρηση για την αποκατάσταση της ροής του αίματος στις μπλοκαρισμένες αρτηρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: