21 Νοεμβρίου 2021

Το μοναδικό πέτρινο δάσος της Ελλάδας αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο


Mοναδικής ομορφιάς τοπία, σπάνια γεωλογικά φαινόμενα και παιχνίδια της φύσης απρόβλεπτα σε βουνό και θάλασσα. Αυτά είναι τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την Ελλάδα και σε κάνουν να θες συνεχώς να την εξερευνείς ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της.

Ένα από τα παράξενα και ταυτόχρονα πανέμορφα μέρη της Ελλάδας είναι το μοναδικό πέτρινο δάσος. Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια. Ένας γεώτοπος που είναι αποτέλεσμα του καλλιτέχνη «φύση» και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Μια σύνθεση αασβεστόλιθων που δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις καθώς περνάς από μπροστά του.

Το μοναδικό και εντυπωσιακό πέτρινο δάσος της Ελλάδας

Το πέτρινο δάσος βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην περιοχή που είναι τα φημισμένα Ζαγοροχώρια. Θα το συναντήσεις στον δρόμο σου καθώς κινείσαι από το χωριό Μονοδένδρι προς την Οξυά. Μοιάζει με ένα δάσος από πέτρες καθώς έχουν δημιουργηθεί δομές από λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να προκληθεί αυτή η διάβρωση και αποσάθρωση των πλακών και να υπάρξει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο όμορφη και ξεχωριστή καθώς  το πέτρινο δάσος βρίσκεται στην ουσία μέσα σε ένα κανονικό αποτελούμενο από δρύες και σφένδαμους.

Το αλπικό αυτό περιβάλλον στην ευρύτερη σε συγκλονίζει. Αν βρεθείς εκεί, το σίγουρο είναι ότι θα σταματήσεις να βγάλεις πολλές φωτογραφίες και να θαυμάσεις το τοπίο. Το πέτρινο δάσος καθώς και άλλα μέρη της περιοχής αποτελούν σημαντικό γεώτοπο και είναι επιπλέον πολύ αναπτυγμένα τουριστικά. Ένα από τα παράξενα της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς.

Η Χαράδρα του Βίκου από τη θέση Οξυά

Όταν, λοιπόν, θα περάσεις από το Πέτρινο Δάσος και από το χωριό Μονοδένδρι στη συνέχεια σου δίνεται η ευκαιρία να φτάσεις σε ένα σημείο, τη λεγόμενη θέση Οξυά για να απολαύσεις από εκεί τη Χαράδρα του Βίκου. Ένα σημείο που σου κόβει την ανάσα. Θα έχεις φτάσει μπροστά από ένα φαράγγι της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες και αποκαλείται και ως το Γκραν Κάνυον της Ελλάδας. Για ποιο λόγο; Το Φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος κοντά στα 11 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα.

Αφού δεις τις πινακίδες για τη θέση Οξυά, θα βρεις μπροστά σου ένα φαρδύ σχετικά πλάτωμα. Εκεί θα σταματήσεις με το αυτοκίνητο και θα συνεχίσεις με τα πόδια. Μετά από περίπου 100 μέτρα μέσα από ένα μονοπάτι, θα βρεθείς μπροστά σε ένα τοπίο που θα σε συγκλονίσει. Η Χαράδρα του Βίκου απλώνεται μπροστά σου και σε κάθε φωνή που θα βγάζεις θα ακούς έναν συγκλονιστικό αντίλαλο. Μια εμπειρία ζωής που αξίζει να ζήσεις αν βρεθείς στην περιοχή.

Γενικότερα τα Ζαγοροχώρια αποτελούν, όχι άδικα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όλες τις εποχές του χρόνου. Και εκεί βρίσκονται αρκετά από τα παράξενα αξιοθέατα της Ελλάδας. Εμείς σου προτείνουμε τρία ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς εκεί…

Να δοκιμάσεις τοπικές πίτες με παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν στην περιοχή. (Ζήτα την αλευρόπιτα ή κασιόπιτα και δε θα χάσεις).
Να κάνεις πεζοπορία σε ένα από τα μονοπάτια σπάνιας ομορφιάς της περιοχής.
Να αναζητήσεις και να επισκεφθείς ένα από τα ομορφότερα γεφύρια της περιοχής, το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου.

Newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια: