26 Νοεμβρίου 2021

Τι είναι η προστατίτιδα και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου


  Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες. Ο προστάτης αδένας παράγει το σπέρμα. Η προστατίτιδα συχνά προκαλεί πόνο ή δυσκολία στην ούρηση. Τείνει να επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή σε άνδρες γύρω στα 50 ή και λιγότερο.

Πολλές φορές το αίτιο δεν είναι απολύτως σαφές. Αν η νόσος οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια ή σταδιακά. Μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα. Κάποιες μορφές προστατίτιδας μπορεί να διαρκέσουν και μήνες (χρόνια προστατίτιδα).

Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να ενοχοποιούνται είναι:

  • Ηλικία (νέοι, μεσήλικες)
  • Ιστορικό προστατίτιδας
  • Μόλυνση στην ουρήθρα ή στην ουροδόχο κύστη
  • Πυελικό τραύμα (από ποδήλατο ή ιππασία)
  • Χρήση καθετήρα
  • Λοίμωξη από HIV/AIDS
  • Βιοψία προστάτη

Αίτια και συμπτώματα προστατίτιδας

Η προστατίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα οφείλεται σε κοινά στελέχη βακτηριδίων. Η μόλυνση αρχίζει όταν τα βακτήρια από τα ούρα περάσουν στον προστάτη. Αν η χορήγηση αντιβίωσης δεν περιορίσει τα βακτήρια, η προστατίτιδα μπορεί να υποτροπιάσει ή να δυσκολευθεί η ίασή της (χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα). Συνήθως δεν είναι μεταδοτική στο σεξουαλικό σύντροφο, ωστόσο εξαρτάται από το μικρόβιο το οποίο ευθύνεται για τη νόσο. Δηλαδή αν η προστατίτιδα έχει προκληθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε αυτό μπορεί να μεταδοθεί.

Η προστατίτιδα μπορεί να μην είναι μόνο βακτηριακής αιτιολογίας. Μπορεί να είναι απόρροια νευρικής βλάβης που έχει προκληθεί στο κατώτερο ουροποιητικό λόγω ιστορικού χειρουργικής επέμβασης ή τραύματος στην περιοχή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου δεν ανευρίσκεται το αίτιο πρόκλησης.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να ξεκινήσουν αιφνιδίως ή και σταδιακά. Αυτά που έχουν αναφερθεί ως τώρα είναι:

  • Δυσουρία
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Νυχτουρία
  • Επιτακτική ανάγκη ούρησης
  • Θολά ούρα
  • Αιματουρία
  • Πόνος στην κοιλιά και χαμηλά στη μέση
  • Πόνος στο περίνεο
  • Πόνος στους όρχεις
  • Επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Έκκριση υγρών

Διάγνωση και εξετάσεις για την προστατίτιδα

Η διάγνωση της προστατίτιδας τίθεται με την ανεύρεση αρχικώς του είδους της πάθησης και του αιτίου που την προκάλεσε. Θα χρειαστεί να καταγραφεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου, καθώς και η συμπτωματολογία που παρουσιάζεις. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει κλινική εξέταση στο ιατρείο σε συνδυασμό με ψηφιακή εξέταση ορθού.

Οι εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν είναι οι εξής:

Ουρολογικός έλεγχος. Θα χρειαστεί να δώσεις δείγμα ούρων για ανάλυση, ώστε να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο (έλεγχος πυοσφαιρίων).

Αιματολογικός έλεγχος. Θα χρειαστεί να ληφθεί αίμα από τη φλέβα σου, ώστε να ελεγχθεί αν υπάρχουν σημάδια λοίμωξης στον οργανισμό ή άλλα σημεία προβλημάτων στον προστάτη (έλεγχος PSA).

Προστατική μάλαξη. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να κάνει μαλάξεις στον προστάτη, ώστε να ελέγξει τα εκκρίματα.

Απεικονιστικές εξετάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακτινογραφία ουροποιητικού και προστάτη ή διορθικό υπερηχογράφημα.

Αναλόγως των ευρημάτων των εξετάσεων, μπορεί να διαγνωστεί ένας από τους παρακάτω τύπους προστατίτιδας:

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα. Προκαλείται από κοινά στελέχη βακτηρίων. Τα συμπτώματα ξεκινούν αιφνιδίως και συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη, ναυτία και εμετό.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Όταν η αντιβίωση δεν είναι αρκετή για να μειώσει τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη, η νόσος μπορεί να υποτροπιάζει. Συνήθως υπάρχουν μεσοδιαστήματα απουσίας συμπτωμάτων.

Χρόνια προστατίτιδα/ σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Είναι η πιο κοινή μορφή προστατίτιδας και δεν οφείλεται σε βακτήρια. Συχνά δεν είναι σαφής η αιτία πρόκλησης και τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν.

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα. Αυτό το είδος δεν έχει εμφανή συμπτώματα και συνήθως διαγιγνώσκεται με τυχαίες εξετάσεις. Συνήθως δεν απαιτεί άμεση θεραπεία.

Θεραπεία προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από τα υποκείμενα αίτια. Μπορεί να περιλαμβάνει:

Αντιβίωση. Αυτή είναι και η πιο κοινή επιλογή θεραπείας. Η επιλογή του φαρμάκου γίνεται βάσει του είδους των βακτηρίων που έχουν προκαλέσει τη φλεγμονή. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα μπορεί να χρειαστεί να λάβεις ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή. Η διάρκεια λήψης της αντιβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 4-6 εβδομάδων, αλλά μπορεί να χρειαστεί να τη λάβεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Α’ αναστολείς. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην ανακούφιση της ουροδόχου κύστης και των μυϊκών ινών, στο σημείο όπου ενώνεται ο προστάτης με την ουροδόχο κύστη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα όπως η επώδυνη ούρηση.

Αντιφλεγμονώδη. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος για την επιλογή και την εφαρμογή της θεραπείας είναι μόνο ο θεράπων ιατρός σου.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Υπάρχει και η δυνατότητα να αντιμετωπίσεις παροδικά την προστατίτιδα χωρίς φάρμακα, ωστόσο αυτό εστιάζει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι σε αυτή καθαυτή την ίασή τους.

Οι παρακάτω τρόποι μπορούν να σε ανακουφίσουν για λίγο μέχρι να απευθυνθείς στο γιατρό για θεραπεία:

  • Κάνε ένα ζεστό μπάνιο
  • Περιόρισε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα καυτερά και τα όξινα φαγητά
  • Απόφυγε δραστηριότητες όπως το ποδήλατο και μην κάθεσαι πολλές ώρες
  • Κατανάλωσε πολλά υγρά, ώστε να απομακρυνθούν γρηγορότερα τα μικρόβια μέσω της συχνής ούρησης

Να θυμάσαι ότι αυτά είναι απλώς μέτρα ανακούφισης και όχι μέθοδος θεραπείας του προβλήματος.

 doctoranytime

Δεν υπάρχουν σχόλια: