5 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις εγκύους και δραματικές εκκλήσεις για τον εμβολιασμό τους


Δραματικές εκκλήσεις στις εγκύους να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, απευθύνουν οι ειδικοί, τη στιγμή που αυξάνονται οι ειδήσεις περί νοσηλειών γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και νόσησαν. Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για γιατρούς που προτρέπουν εγκύους ή γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί στο άμεσο μέλλον να μην εμβολιάζονται. Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ζητώντας με επιστολή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να εξεταστούν οι καταγγελίες αυτές.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πέθανε μία 38χρονη έγκυος από την Κατερίνη, η οποία νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμη τρεις έγκυες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η voria.gr, μία γυναίκα που διανύει την 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, διακομίστηκε χθες από τη Βέροια στο “Ιπποκράτειο” και νοσηλεύεται σε ελαφριά κατάσταση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κρίθηκε ότι είναι απαραίτητο να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση εγκύου που μεταφέρεται εσπευσμένα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα. Χθες διακομίστηκε εσπευσμένα μια ακόμη έγκυος από το νοσοκομείο Γιαννιτσών, η οποία διανύει την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Η 38χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει διασωληνωθεί αλλά η κατάσταση της υγείας της θεωρείται κρίσιμη. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες και μία 35χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα, η οποία νοσεί με κορονοϊό, γέννησε με καισαρική και στη συνέχεια διασωληνώθηκε. Το μωρό, αρχικά είχε διασωληνωθεί, αλλά πλέον είναι καλά στην υγεία του. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα, και οι τρεις γυναίκες δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής και απαραίτητος

Το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του κορονοϊού είναι ασφαλής και απαραίτητος, εξέπεμψαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Έχουμε θανάτους. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία με συνυπάρχοντα νοσήματα και στην πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Όμως χθες ο νεότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 ετών, ενώ προχθές 27 ετών”, είπε η Μίνα Γκάγκα και απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στις εγκύους. “Υπάρχουν διασωληνώσεις και θάνατοι εγκύων. Κάνω έκκληση στις εγκυμονούσες, έστω μετά το πρώτο τρίμηνο να εμβολιαστούν. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού”, τόνισε.

Ειδικά αναφορά στον εμβολιασμό των εγκύων έκανε και η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώοντας πως ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος. Όπως σημείωσε: “Εκτός από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, και η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας έχει εκδώσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζοντας τον εμβολιασμό των εγκύων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε επίσης εκφραστεί σαφώς υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, τόσο μέσω σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε την άνοιξη του 2021 όσο και μέσω πολλαπλών ενημερώσεων από την πρόεδρό της κυρία Θεοδωρίδου”.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Γιατροί αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν – Η παρέμβαση Πλεύρη

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για γιατρούς που προτρέπουν εγκύους ή γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί στο άμεσο μέλλον να μην εμβολιάζονται.

“Υπάρχει ένας φόβος που προκαλείται από τους γιατρούς, γυναικολόγους ή θεράποντες ιατρούς, όχι μόνο των εγκύων, αλλά και σε όσες θηλάζουν και σε όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν. Ξέρουμε γιατρούς που “κρατάνε” τους συναδέλφους μας από το να εμβολιαστούν” αποκάλυψε ο Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή την περίπτωση της 40χρονης εγκύου νοσηλεύτριας, η οποία είναι ανεμβολίαστη και νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Επίσης ο κ. Γιαννάκος είπε ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό “θα πρέπει να μην υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας. Nα είναι ενιαία η άποψη πάνω σε αυτό το ζήτημα”. 

“Ισχύει αυτό, έχουμε προβλήματα και μεταξύ συναδέλφων. Κάποιοι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή αυτή τη στιγμή είναι τέτοιες περιπτώσεις. Και η περίπτωση στη Λάρισα πιστεύω – δεν είμαι σίγουρος- ότι είναι μια τέτοια περίπτωση, που ο γιατρός της την φρέναρε από το να εμβολιαστεί.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: