5 Νοεμβρίου 2021

Παιδιά και Covid-19: Tελικά πόσο πιθανό είναι να μολυνθούν;


Ε ίναι τελικά τα παιδιά λιγότερο ευάλωτα απέναντι στη λοίμωξη από κορονοϊό;  Iσχύουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δηλ. πως η νόσηση από την λοίμωξη Covid-19  δεν φαίνεται να αφορά ιδιαίτερα τις μικρές ηλικίες;

Tην απάντηση δίνει νέα έρευνα στο JAMA Pediatrics, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν παρόμοιο κίνδυνο λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα των μολυσμένων παιδιών δεν παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19. Επίσης, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι όταν ένα μέλος της οικογένειας μολύνεται, υπάρχει 52% πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον ένα ακόμα μέλος.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στη μελέτη με την ονομασία «C-HeaRT», την οποία συνυπογράφουν επιστημονικές ομάδες από το CDC, το Πανεπιστήμιο της Utah, το Πανεπιστήμιο Columbia και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Στην αρχή της πανδημίας, οι περισσότερες αναφορές υποστήριζαν ότι στα παιδιά αναλογούσε η μειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η επιστημονική παρατήρηση, ωστόσο, δεν κατάφερε να διακρίνει τα δύο σενάρια, το πρώτο εκ των οποίων υποστήριζε ότι τα παιδιά ήταν λιγότερο ευάλωτα στη λοίμωξη. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, τα αναφερόμενα ποσοστά κρουσμάτων στα παιδιά ήταν πλασματικά χαμηλά, επειδή δεν παρουσίαζαν συμπτώματα και έτσι δεν διενεργούνταν σχετικός έλεγχος.

Η μελέτη των περιπτώσεων

Οι επιστήμονες, θέλοντας να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί η λοίμωξη σε διάφορες ηλικίες, παρακολούθησε 310 νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών σε δύο πόλεις των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 1.236 συμμετέχοντες στη μελέτη υπέβαλαν δείγματα για εβδομαδιαίο μοριακό έλεγχο (PCR) για τον κορωνοϊό και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τα συμπτώματά τους. Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο παρατηρήθηκε για 17 εβδομάδες και η αναφορά περιελάβανε συνολικά 21.465 άτομα-εβδομάδες χρόνου παρακολούθησης. Τα αποτελέσματα αφορούσαν στην περίοδο πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως:

  • Τα παιδιά και οι ενήλικοι άνω των 18 ετών είχαν παρόμοια ποσοστά μολύνσεων.
  • Τα παιδιά διαφορετικών ηλικιακών ομάδων (από τη γέννηση έως 4 ετών, 5-11 ετών, 12-17 ετών) είχαν παρόμοια ποσοστά μολύνσεων, τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 4,4-6,3/1.000 άτομα-εβδομάδα.
  • Σε οικογένειες με περισσότερα από ένα μολυσμένα άτομα, ο συνολικός μέσος όρος κινδύνου για λοίμωξη και άλλων μελών ήταν 52%.
  • Περίπου τα μισά περιστατικά σε παιδιά που μελετήθηκαν ήταν συμπτωματικά, συγκριτικά με το 88% των ενηλίκων.

Οι ειδικοί τονίζουν πως απαιτούνται πιο πολλά στοιχεία για να σκιαγραφηθεί πλήρως πως λειτουργεί η μετάδοση-μόλυνση στον αριθμό των μελών της οικογένειας, τον χρόνο εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και ποιοι άλλοι παράγοντες συνεισφέρουν σε διαφορές στα ποσοστά ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Στα πλαίσια της μελέτης οι ειδικοί σημειώνουν πως τα ποσοστά λοιμώξεων και κινδύνου ενδοοικογενειακής μετάδοσης μπορεί να είναι υψηλότερα στον γενικό πληθυσμό, καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί και να είχαν να είχαν καλύτερη συμπεριφορά όσον αφορά στην πρόληψη της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: