23 Νοεμβρίου 2021

Η πανδημία της COVID-19 κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

 

Η πανδημία, που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία, είχε ιδιαίτερα καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τις γυναίκες και τους μετανάστες, ανέφερε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Σε νέα έκθεσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) προειδοποιεί για τις δυσανάλογες δευτερογενείς συνέπειες της Covid-19 σε ομάδες που ήταν ήδη ευάλωτες.

Η πανδημία μεταφράζεται σε πολλές απώλειες εργασίας, και άρα εισοδήματος, αναφέρει η οργάνωση, στη βάση στοιχείων που συνέλεξε από τους 192 εθνικούς συλλόγους της.

Η κρίση αύξησε επίσης τη διατροφική ανασφάλεια και μείωσε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες αρωγής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν βία, επιδεινώνοντας παράλληλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.


"Η έρευνά μας δείχνει αυτό που υποψιαζόμαστε και φοβόμαστε εδώ και καιρό, δηλ. πως τα δευτερογενή καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πανδημίας κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό και θα είναι αισθητά επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες", δήλωσε ο προέδρος της FICR, Φραντσέσκο Ρόκα.

"Οι άνθρωποι που ήταν ήδη ευάλωτοι, λόγω συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και φτώχειας σπρώχθηκαν λίγο παραπάνω προς το χείλος του γκρεμού", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι γυναίκες επλήγησαν ιδιαίτερα από τις απώλειες θέσεων εργασίας επειδή εργάζονται συχνότερα στην ανεπίσημη οικονομία και σε τομείς που έχουν ισχυρούς υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ο τουρισμός.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πως τα λοκντάουν προκάλεσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση των γυναικών, οι οποίες εκτέθηκαν κατά συνέπεια περισσότερο σε ενδοοικογενειακή βία.

Αναφέρει για παράδειγμα την περίπτωση των Φιλιππίνων όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως άλλες 114.000 γυναίκες ήταν το 2020 θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους αποτελούν επίσης μέρος των ανθρώπων που επλήγησαν δυσανάλογα, σύμφωνα με την έκθεση.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους εθνικούς συλλόγους της FICR έδειξε πως η μετανάστευση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος λόγος ευαλωτότητας σε όρους κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μετά την αστεγία.

Το κύριο αποτέλεσμα είναι η απώλεια εργασίας, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους επειδή συχνά δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα προστασίας των χωρών, σύμφωνα με την έρευνα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: