7 Νοεμβρίου 2021

Delivery, μεροκάματα σε εμπόλεμη ζώνη: 3 νεκροί διανομείς σε μια εβδομάδα, 50 από το 2017 έως σήμερα

 


Το «Newsbomb.gr» ακτινογραφεί το επάγγελμα μέσα από τα μάτια ενός νεαρού διανομέα. Την ίδια ώρα ο Βασίλης Κεφαλάς, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί, γιατί πρέπει να υπαχθεί το επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά.Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από την ώρα που έπεφτε νεκρός σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης ένας ακόμη διανομέας. Ο 47χρονος Δημήτρης Ασημάκης, πατέρας δύο παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο στην συμβολή των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και 25ης Μαρτίου, έπειτα από μια τρελή κούρσα ενός 21χρονου που «σανίδωσε» το σπορ αμάξι και ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του.

«Είναι ο τρίτος άνθρωπος που πέθανε μέσα σε μια εβδομάδα και ο 50ος από το 2017», λέει στο Newsbomb.gr ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος μιλά για την ανάγκη να ενταχθεί το συγκεκριμένο επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Επίσης στο Newsbomb.gr φιλοξενούμε και την μαρτυρία ενός 32χρονου διανομέα ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. Ο ίδιος σκιαγραφεί όλη την σκληρή καθημερινότητα που ζει πάνω στο μικρό του μηχανάκι.
Μεροκάματο σε δυο ρόδες…

Μεροκάματο σε δυο τροχούς κόντρα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους κακοτράχαλους δρόμους και τους απαιτητικούς πελάτες που πάντα βιάζονται. Μια σκληρή δουλειά, που φαντάζει εύκολη για πολλούς, ωστόσο δεν είναι.

«Πριν από λίγες εβδομάδες έκανα ένα χειρουργείο ακόμη. Οι πτώσεις είναι αναπόφευκτες σε αυτή τη δουλειά. Την κάνω χρόνια. Ζητάμε απλά πράγματα. Να μπει το επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι συνθήκες είναι σκληρές και όταν είσαι συνεχώς στο δρόμο ειδικά με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι επικίνδυνο», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Βασίλης Κεφαλάς και συνεχίζει, «Θέλουμε από το κράτος να κάνει το αυτονόητο. Ελέγχους στις επιχειρήσεις να πατάξει την ανομία σε βάρος μας. Να μας προστατεύσει επιτέλους. Να αναγνωρίζονται οι Κυριακές, οι αργίες κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. Χάνει και το ίδιο το κράτος που δεν μας προστατεύει. Ελάχιστοι είναι ασφαλισμένοι από τα μαγαζιά. Επίσης να απαγορεύεται η δουλειά μας όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Έχουν συμβεί δεκάδες ατυχήματα».
«Δουλεύουμε σε εμπόλεμη ζώνη»

Στην συνέχεια αναφέρεται στο τραγικό συμβάν που συνέβη πριν μια εβδομάδα στην πόλη του. «Ο θάνατος του 47χρονου συναδέλφου ήταν ο τρίτος την περασμένη εν ώρα υπηρεσίας. Από το 2017 που δραστηριοποιούμαι σε συνδικαλιστικό επίπεδο έχουν καταγραφεί 50 δυστυχήματα. Είναι μεροκάματο σε εμπόλεμη ζώνη. Και μιας που μου δίνετε το Βήμα να πω στους συναδέλφους και από εδώ να φορούν κράνος και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: