12 Νοεμβρίου 2021

Καμπανάκι ECDC για την Ελλάδα κι άλλες 9 χώρες – “Πολύ ανησυχητική” η κατάσταση με την πανδημία


 

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Στην πιο πρόσφατη αποτίμηση του ECDC, επισημαίνεται ότι η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται “πολύ ανησυχητική” σε 10 χώρες και “ανησυχητική” σε ακόμη 10, όπως ανέφερε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.

“Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά”, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για να προσθέσει ότι “οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων”.

Στην κατηγορία της “πολύ ανησυχητικής” κατάστασης, εντάσσονται το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Στην κατηγορία της “ανησυχητικής” κατάστασης περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία “μέτρια ανησυχία” (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) και τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της “χαμηλής ανησυχίας” (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική” για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: