28 Νοεμβρίου 2021

Τι μπορεί να γράψεις στα social media και να τιμωρηθείς με φυλάκιση


 Σε καθημερινό φαινόμενο έχουν εξελιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σεξουαλικοί εκβιασμοί, οι απάτες και οι απειλές μέσω των social media, ενώ εδώ και χρόνια καταγράφεται επίσης το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της εξύβρισης προσώπων μέσα από ψεύτικα συνήθως προφίλ, χωρίς τις περισσότερες φορές να εντοπίζονται οι υπαίτιοι που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει λόγο για μάστιγα καθώς σε ετήσια βάση καλείται πλέον να διαχειριστεί χιλιάδες σχετικές υποθέσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι δικαστικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν αυτεπάγγελτα μονάχα σε δύο περιπτώσεις αδικημάτων: σε τυχόν «διέγερση σε ανυπακοή» κατά συγκεκριμένων νόμων και σε περιπτώσεις «διασποράς ψευδών ειδήσεων» όταν αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους πολίτες αλλά και στο ίδιο το κράτος. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Φυλάκιση έως και ενός έτους για διέγερση σε απείθεια

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (νόμος 4619/2019), «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή».

Με τη συγκεκριμένη διάταξη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει στραφεί για παράδειγμα κατά του επονομαζόμενου «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς έχουν εντοπιστεί σελίδες στο Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προτρέπουν τον κόσμο να μην φοράει μάσκες κατά του κορονοϊού με διάφορα αστεία επιχειρήματα.

Μορφή χιονοστιβάδας η διασπορά ψευδών ειδήσεων

Αναφορικά με την διασπορά ψευδών ειδήσεων επίσης το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας στο Διαδίκτυο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Θυμίζουμε ότι μόλις προ ημερών η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέστειλε στην Εισαγγελία δύο δικογραφιών για τέσσερις ιστοσελίδες και έξι λογαριασμούς social media, ώστε να ερευνηθούν για σειρά αδικημάτων. «Δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς φημών και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας» όπως αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση.

Από τον Ιούνιο του 2020 έως τον φετινό Οκτώβριο, έχουν σχηματιστεί πάνω από 800 σχετικές δικογραφίες, εκ των οποίων οι 130 αφορούν διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι 500 περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης και οι 180 απειλές. Και αναφερόμαστε μονάχα σε αυτές που φθάνουν στη Δικαιοσύνη.

Πρέπει οι ίδιοι να απευθυνθείτε στη Δικαιοσύνη

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου όμως ότι με εξαίρεση τις περιπτώσεις αδικημάτων της διέγερσης σε ανυπακοή και της διασποράς ψευδών ειδήσεων που οι Αρχές κινούνται ακόμη και αυτεπάγγελτα, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απειλών, εξυβρίσεων, εκβιασμών ή συκοφαντιών, θα πρέπει οι παθόντες να καταθέσουν μήνυση προκειμένου να ξεκινήσει η προβλεπόμενη αστυνομική έρευνα και να εντοπιστούν οι δράστες. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο γιατί τα θύματα συνήθως είναι απρόθυμα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

500 περιπτώσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού ετησίως

Εξίσου ανησυχητικό όμως είναι το φαινόμενο του διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού, κυρίως ανηλίκων.

Περίπου 500 τέτοιες περιπτώσεις φθάνουν ετησίως στην Ελληνική Αστυνομία και βέβαια αυτή είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς χιλιάδες άλλες δεν φθάνουν ποτέ στις αρχές γιατί τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν το γεγονός.

Τι είναι το Sextortion

Κορίτσια ηλικίας από 12 έως 22 ετών συνήθως, εκβιάζονται ότι προσωπικές τους φωτογραφίες ή βίντεο θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο εάν δεν καταβληθεί στους δράστες, ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Άλλες φορές πάλι, οι θύτες είναι πρόσωπα με τα οποία είχαν παλαιότερα ερωτική σχέση μαζί τους, που ανεβάσουν στα social media ή σε πορνογραφικά sites βιντεοσκοπημένο υλικό που είχαν τραβήξει παλαιότερα, καθαρά και μόνο για λόγους εκδίκησης. Υπήρξαν περιπτώσεις μάλιστα κοριτσιών που μόλις είδαν το συγκεκριμένο υλικό όχι απλώς δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν αλλά σκέφτηκαν και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός, γνωστός και με τον όρο «Sextortion», στοχεύει πάντως συνηθέστερα στην απόσπαση χρημάτων. Και δεν είναι ανάγκη να έχουν από πριν στην κατοχή τους ευαίσθητο υλικό (που μπορεί ακόμη και να έχει υποκλαπεί από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή), αφού ενίοτε το αποσπούν στην πορεία της διαδικτυακής γνωριμίας. Οι εκβιαστές σκαρφίζονται ποικίλους τρόπους προκειμένου να κάνουν τον απέναντι που θα πέσει στα δίχτυα τους.

Πώς γίνεται η προσέγγιση

Η προσέγγιση γίνεται συνήθως, μέσω των social media (π.χ., Facebook, Intagram, Twitter, κ.λπ.), παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φύλου ή οικειοποιώντας την ταυτότητα ενός ελκυστικού άνδρα ή μίας ελκυστικής γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας και των συνομιλιών που αναπτύσσουν, αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων και τα κάνουν να αισθανθούν όμορφα και οικεία, αξιώνουν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή και βίντεο). Αφού παραλάβουν το σχετικό υλικό, στη συνέχεια, οι διαδικτυακοί δράστες, υπό την απειλή να δημοσιεύσουν το υλικό στο Διαδίκτυο ή να το αποστείλουν στο οικείο περιβάλλον των θυμάτων, αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, οι δράστες απαιτούν είτε την παραγωγή πρωτότυπου υλικού πορνογραφίας (φωτογραφίες ή και βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο) είτε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα θύματά τους είτε την καταβολή κάποιου σημαντικού χρηματικού ποσού.

Μην νομίζετε ότι είναι τόσο δύσκολο ή αυτοί που πέφτουν θύματα είναι άτομα μειωμένης αντίληψης, γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δείτε το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο για το πώς μπορεί να πέσει εύκολα κάποιος να την πατήσει:

 newsbeast.gr/t

Δεν υπάρχουν σχόλια: