12 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Tο double ήρθε, ο προφανής (διπλός) κίνδυνος ακολουθεί!-ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ

 


«Πολύ γρήγορα στις ΜΕΘ δεν θα πέφτει ούτε καρφίτσα» Πολύ

Τελικά έγινε το double! Πέρσι λόγω (προηγηθείσης) καλοκαιρινής ευωχίας με μεγάλη ανεμελιά και πολλά κορονοπάρτι, φέτος τείνω να πιστέψω εξ επιλογής. Πριν από έναν χρόνο και κάτι τα σημάδια ήταν δυσοίωνα, η πολιτεία καθυστερούσε να δράσει και η χώρα βίωσε την επώδυνη επέλαση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με την βόρεια Ελλάδα να πληρώνει τον βαρύτερο λογαριασμό. Έναν χρόνο μετά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, μόνον που το remake είναι πολύ πιο βίαιο: Γιατί περιλαμβάνει δραματικά περισσότερους διασωληνωμένους, δραματικά περισσότερους θανάτους.

Και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση το βασικό μοτίβο ήταν το ίδιο. Καθυστερημένα, πλημμελή περιοριστικά μέτρα, ατελής εφαρμογή λόγω ανόρεκτων ελέγχων που την αποτελεσματικότητά τους φρενάριζε ο συμψηφισμός με το οικονομικό διακύβευμα. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά. Πριν από έναν χρόνο η οικονομία μέτραγε στο καλάθι 50-50, τώρα έχει φάει λάχανο τον εφιάλτη του Covid 19. Εξηγούμαι. Τι μας είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη (Mega);

Δεν υπάρχει πανδημία, η διάδοση του ιού οφείλεται στους μη εμβολιασμένους. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Έδωσε τον «μουτζούρη» στους αρνητές, ολίγον στον ΣΥΡΙΖΑ, και στην βαλκανική ψυχή της Ελλάδας από την Λάρισα και πάνω (όπως αναλυτικώς εξήγησαν Γεωργιάδης, Σκέρτσος). Ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι η απειλή της δημόσιας υγείας επειδή (στατιστικά), αφορά πολύ περισσότερο όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και πολύ λιγότερο εκείνους που επέλεξαν το εμβόλιο, έρχεται πλέον σε δεύτερη μοίρα παραχωρώντας τα πρωτεία στην οικονομική δραστηριότητα.

Τι σημαίνει αυτό αν υποθέσουμε, βέβαια, ότι θα είναι μέχρι τέλους εφικτό. Σημαίνει ότι θα νοσούν όλο και περισσότεροι (και θα πεθαίνουν αντιστοίχως) έτσι ώστε ό,τι δεν επιτεύχθηκε μέσω μιας αποτυχημένης καμπάνιας για τον εμβολιασμό, με την αγαστή συνεργασία αντιφατικών κυβερνητικών δηλώσεων και μηνυμάτων, να επιτευχθεί μέσω της ανοσίας αγέλης.

Πως είπατε; Την είχαμε απορρίψει μετά βδελυγμίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, υποστηρίζοντας μετά πάθους ότι το μέγιστο αγαθό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Last year! Τώρα όλα άλλα, τώρα ισχύει το περίφημο «μη σώσουν». Μόνον που ο κυνισμός για να αποδώσει πρέπει να υποστηρίζεται και από τα πραγματικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα είναι εφιαλτικά.

Οι επιστήμονες που προειδοποιούσαν για 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον μήνα που τρέχει διαπιστώνουν ότι η εξέλιξη της νόσου τους διαψεύδει επί τα χείρω. Και όταν οι ίδιοι μιλούν για 10.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση λίαν συντόμως μάλλον αυτολογοκρίνονται για να μην κατηγορηθούν ότι ηγούνται εκστρατείας φόβου. Γιατί πολύ γρήγορα στις ΜΕΘ δεν θα πέφτει ούτε καρφίτσα, και οι γιατροί κατά τα πρότυπα της Βρετανίας θα πρέπει να αποφασίζουν σε ποιους θα δίδεται η ευκαιρία να επιβιώσουν και ποιοι απλώς θα επιστρέφουν σπίτι τους περιμένοντας το μοιραίο. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως πρόκειται για ακραίο σενάριο, πάντως ουδείς το αποκλείει, εξ ου και ο (προσεκτικός) υπουργός Υγείας που ρωτήθηκε σχετικά (Meeting Point – Νewsbomb.gr) απέφυγε να τα διαψεύσει κατηγορηματικά.

Μια επιλογή έχει πάντα την αιτιολόγηση και την επιχειρηματολογία της. Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο που περιέχει και αρκετά στοιχεία γραφικότητας, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας διασκεδάσουν εάν τα πράγματα δεν ήταν οριακά. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα υπολείπεται εκείνου της Πορτογαλίας γιατί η Πορτογαλία είναι Δύση, ενώ εμείς είμαστε Βαλκάνια. (Επομένως δικαιώνεται ο Σαββόπουλος έναντι του Κωνσταντίνου Καραμανλή). Αυτό ακριβώς εξηγεί και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην βόρεια Ελλάδα όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω του 50%. Οφείλεται συνεπώς στην άμεση γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες. Επιπροσθέτως, μεγάλη ευθύνη για την αποτυχία φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικώς ο Παύλος Πολάκης. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο απόλυτος αριθμός των μη εμβολιασμένων (άνω των 12 ετών) ανέρχεται σε 2.900.000(!) ευκόλως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι ο μεγαλύτερος influencer όλων των εποχών.

Παράλληλα, την στιγμή που η νόσος καλπάζει αποφασίζεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα στους ναούς επειδή είναι «ανοιχτοί τόποι λατρείας» και επειδή δεν υπάρχει «υπεύθυνος» (όπως στο εμπορικό κατάστημα) να ελέγχει τα rapid test. Δηλαδή, στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που σε ανησυχητικό ποσοστό παραμένουν μη εμβολιασμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους μας παραχωρείται το προνόμιο της αυτοεξόντωσης. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η ίδια η Εκκλησία επέλεξε, σε σχέση με την κυβέρνηση, να στείλει διαφορετικό μήνυμα στους πιστούς. Έδειξε να κατανοεί και να ανησυχεί περισσότερο για την προσέλευση στους Ευκτήριους Οίκους χωρίς μέτρα προστασίας.

Πάμε τώρα στην εστίαση. Διπλασιασμός προστίμων (για τους ιδιοκτήτες) και διπλασιασμός rapid test για τους εργαζόμενους. Bingo. Τα μέτρα (ηπιότερα) που ίσχυαν πριν ουδέποτε εφαρμόστηκαν, τα νέα μένει να αποδειχθεί πόσο συστηματικά θα ελέγχονται, και τα δύο rapid test την εβδομάδα ουδόλως εγγυώνται ότι δεν θα προκύψει νόσηση ενδιαμέσως. Τα περί θωράκισης, επομένως, μάλλον βερεσέ τα ακούω.

Όπως επίσης «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» είναι και τα κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επιχειρήματα. Εδώ που φτάσαμε τίθεται το ερώτημα αν στην στρατηγική αναχαίτισης του ιού θα έπρεπε ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και ο προβληματισμός για υποχρεωτικό εμβολιασμό δημοσίων υπαλλήλων, ιερέων, στρατιωτικών, αστυνομικών, καθώς επίσης και του προσωπικού των τραπεζών αλλά και του προσωπικού ιδιωτικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το κοινό. Θα μου πείτε είναι συνταγματικό; Τόσο όσο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών! Και στο σημείο αυτό μια ακόμη παρατήρηση: Απέναντι στην ατολμία της πολιτείας, οι ποδοσφαιρικές ομάδες λειτούργησαν διαφορετικά. Απαίτησαν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους φιλάθλους κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν χωρίς να ανοίξει μύτη.

Ας έρθουμε τώρα στο τελευταίο. Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στο δόγμα δεν υπάρχει πανδημία, νυν υπέρ πάντων η οικονομία; Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι τα δυσάρεστα (πυρκαγιές, covid και τα σχετικά) πρέπει να φύγουν από το κάδρο έτσι ώστε το αφήγημα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την προοπτική, από την στιγμή μάλιστα που εντός ολίγου θα ρέει άφθονο χρήμα. Άφθονο, αλλά όχι αρκετό για να καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες με δεδομένα τα κορυφαία προβλήματα που δημιουργεί στα νοικοκυριά η ενεργειακή κρίση.

Άλλωστε το είπε ο υπουργός Οικονομικών (επίσης στο Meeting Point του Newsbomb.gr) λεφτά έχουμε για να λειάνουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας, αλλά δεν περισσεύει ούτε φράγκο για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες που ενδεχομένως θα πληγούν εκ νέου από την πανδημία (βλέπε εστίαση). Με βάση αυτή την προσέγγιση («κάτω τα χέρια από την εστίαση») για ποιο λόγο να τσακωθεί κάποιος με το 4% των αρνητών (480.000 του εκλογικού σώματος σε απόλυτο αριθμό) που λένε όχι στον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη; Κάπως έτσι γειώνεται και η περί υποχρεωτικότητας συζήτηση για μια σειρά από εργαζόμενους που είναι ταυτόχρονα ψηφοφόροι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο κίνδυνος είναι προφανής για τη δημόσια υγεία. Είναι όμως προφανής και για το prestige της κυβέρνησης που ίσως αναγκαστεί να κάνει με καθυστέρηση όλα όσα με απόλυτο τρόπο απορρίπτει, μέχρι στιγμής.

 Newsbomb.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: