16 Δεκεμβρίου 2021

Πότε βγαίνει το «κοστούμι» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πώς επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης 09:52 , Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 οικονομία


 Η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών για την αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και οι λογής υποχρεώσεις που συσσωρεύονται επικίνδυνα για τη νέα χρονιά, οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στο να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν την περίοδο της πανδημίας οι επαγγελματίες.

Ήδη άλλωστε, έχει προαναγγελθεί η χρονική μετάθεση της προθεσμίας για την εφάπαξ αποπληρωμή της Επιστρεπτέας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με εξαιρετικά αργά βήματα προχωρά η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό «λογαριασμό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα εκκαθαριστικά δεν θα εκδοθούν το 2021 και πλέον η έκδοση τους μεταφέρεται για τις αρχές του 2022, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αποφάσεις για 3μηνη ή 6μηνη παράταση της αποπληρωμής της ενίσχυσης που ως γνωστόν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Η έκδοση των εκκαθαριστικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών τα οποία θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών (60 άτοκες δόσεις), μέχρι το τέλος του 2026.

Με τη χρονική μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής σε δόσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να είναι στο τραπέζι, είναι βέβαιο πως θα δοθεί και παράταση στο «κομμάτι» της εφάπαξ πληρωμής του ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Κράτος. Κάτι που αν μη τι άλλο δίνει την δυνατότητα σε κάποιους επαγγελματίες να αποπληρώσουν την ενίσχυση «κουρεμένη» ακόμη και σε ποσοστό σχεδόν 80%!

Εάν και εφόσον ένας επαγγελματίας έχει την δυνατότητα και αποφασίσει να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του από τα δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα επιστρέψει στο Δημόσιο μόλις το 21,25% στην καλύτερη περίπτωση και το 57,5% στην χειρότερη, των ενισχύσεων που συνολικά έβαλε στο ταμείο του την περίοδο της πανδημίας.

Τι ποσά επιστρέφονται στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα, τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75% ενώ αν τα εξοφλήσουν εφάπαξ πριν από την εκπνοή του 2021 θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 20.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 4.250 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Αυτή την δυνατότητα –δηλαδή να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους- το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να την παρατείνει χρονικά, καθώς η αρχική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, χιλιάδες επαγγελματίες θα έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους με την μέθοδο της εφάπαξ εξόφλησης και μέσα στο 2022.

Η παράταση ενός μήνα (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επέκταση κατά δύο ή τρεις μήνες της προθεσμίας.

Τι ισχύει για κάθε επαγγελματία

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν, τα 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Συγκεκριμένα:

  • το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)
  • το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση 15% προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον ισχύει αυτή την στιγμή, αν και όπως προαναφέρθηκε πάμε για χρονική μετάθεση της προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί «κουρεύεται» για όλους ως εξής:

  • κατά 75% για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
  • κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%
  • κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020

– διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλεται το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πόσοι επαγγελματίες πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

1. Στον πρώτο στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 52.490 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 601,813 εκατ. ευρώ

2. Στον δεύτερο κύκλο ενισχύθηκαν 89.732 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 1,259 δισ. ευρώ

3. Στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 101.522 δικαιούχοι με το ποσό των 1,510 δισ. ευρώ

4. Στο τέταρτο κύκλο οι ενισχύσεις έφθασαν στα 2,174 δισ. ευρώ για 447.041 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

5. Στον πέμπτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 1,250 δισ. ευρώ για 361.505 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

6. Στον έκτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 524,6 εκατ. ευρώ για 280.109 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

7. Στον έβδομο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 945,8 εκατ. ευρώ για 297.621 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και το νέο κύμα της πανδημίας, έχει ανοίξει τη συζήτηση για αναστολή είτε μέρους των δόσεων που ξεκινούν με την καινούργια χρονιά, είτε μετάθεση των πληρωμών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Η «κουβέντα» γίνεται είτε για έναρξη της αποπληρωμής από τον Απρίλιο, είτε από τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που επιλεγεί μια τέτοια λύση οι επιχειρήσεις δεν θα είναι αναγκασμένες να ξεκινήσουν από την αρχή του 2022 την αποπληρωμή του ποσού που έχουν λάβει.

 enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: