22 Δεκεμβρίου 2021

Ακριβότερα κατά 10 λεπτά από την 1η Ιανουαρίου καφές και τρόφιμα delivery και take away


 Αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου η τιμή του delivery ή take away καφέ και φαγητού σε πακέτο, λόγω της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 10 λεπτά του ευρώ για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος είναι ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιριζόμενου σε καθήμενους πελάτες καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη.

Συγκεκριμένα αφορά:

  1. Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.
  2. Περιέκτες τροφίμων, όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία: α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, β) συνήθως καταναλώνονται από το κουτί, και γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.
  ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: