10 Δεκεμβρίου 2021

Διαταραχές όσφρησης Τις αντιμετωπίζει το 25% των ανδρών και 11% των γυναικών μετά τα 60 έτη


 Η όσφρηση είναι η αίσθηση που μας βοηθά να αντιληφθούμε τις μυρωδιές. Οι διαταραχές της όσφρησης έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή μας, καθώς υποδεικνύουν την ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα είδη των διαταραχών όσφρησης είναι τα εξής:

Ανοσμία- ολική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης

Υποσμία- μερική απώλεια όσφρησης

Υπεροσμία- υπερβολική αντίδραση σε ορισμένες μυρωδιές

Παροσμία- λανθασμένη αντίληψη οσμών

Φαντοσμία- αντίληψη οσμών που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα

Οι διαταραχές της όσφρησης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν άλλα προβλήματα υγείας όπως οι λοιμώξεις, οι αλλεργίες, ακόμη και να αποτελούν ένδειξη ενός επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου (βλ. περίπτωση φαντοσμίας).

Πού οφείλονται οι διαταραχές όσφρησης;

Τα αίτια που έχουν αναφερθεί είναι διαφόρων ειδών. Αναλόγως του είδους της διαταραχής μπορεί να οφείλονται σε:

Συνάχι, βουλωμένη μύτη, ιώσεις- Αυτοί οι λόγοι οδηγούν σε υποσμία, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί προβλήματα και στη γεύση, γι’ αυτό και όταν αρρωσταίνουμε όλα τα φαγητά μας φαίνονται άνοστα.

Απόφραξη της μύτης- Μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, ιγμορίτιδας, ρινικών πολυπόδων ή σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Ξηρή ατμόσφαιρα και εισπνοή καπνού- Η εκτεταμένη χρήση του air condition, ο καπνός από τα τσιγάρα και η εισπνοή χημικών ουσιών μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα στην όσφρηση.

Τραυματισμός- Κάποια βλάβη ή τραυματισμός στο ρινικό διάφραγμα ή στο κρανίο μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πρόβλημα όσφρησης.

Αλλόγιστη χρήση φαρμάκων- Τα αποσυμφορητικά σπρέι, οι αντιβιώσεις, αλλά και άλλες πάγιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν υποσμία ή και άλλες μορφές βλαβών στην όσφρηση.

Για τη διάγνωση των διαταραχών όσφρησης απαιτείται εξέταση από ειδικό ΩΡΛ. Για την ανίχνευση του είδους και της αιτίας του προβλήματος απαιτείται κλινικός έλεγχος με ενδοσκοπική όραση και οσφρητικά τεστ. Αναλόγως των ευρημάτων τίθεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Αν η πάθηση οφείλεται σε γρίπη ή κρυολόγημα συνιστάται να κάνεις ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ρινικές σταγόνες με αλάτι και να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς αποσυμφορητικά σπρέι για διάστημα μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο στο φάρμακο που λαμβάνεις.

Αν η πάθηση οφείλεται σε αλλεργία, ο γιατρός θα σου χορηγήσει κορτιζονούχα ή αντι-ισταμινικά φάρμακα. Παράλληλα συνιστώνται και σε αυτή την περίπτωση πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αποσυμφορητικά σπρέι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αν η πάθηση οφείλεται σε στραβό διάφραγμα μύτης προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την καυτηρίαση.

Αν οφείλεται σε πολύποδες προτείνεται η αφαίρεσή τους και η τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή.

 doctoranytime.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: