28 Δεκεμβρίου 2021

Προσφυγικό – Διασώθηκαν 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και καταγράφηκαν το 2021 ως αφιχθέντες μόλις 8.500


 Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι» δήλωσε με αφορμή τα πρόσφατα φονικά ναυάγια ο Γ. Πλακιωτάκης. Μόλις 8526 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία των ελληνικών αρχών. Οι καταγγελίες για τα pushbacks στο Αιγαίο
Τα τέσσερα ναύαγια εκ των οποίων τα τρία φονικά, καθώς έχασαν τη ζωή τους τριάντα (30) πρόσφυγες τις μέρες των Χριστουγέννων στα νερά του Αιγαίου ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι εκτός της πανδημίας οι συνέπειες της οποίας αποτιμώνται με όρους ζωής ή θανάτου και μια σειρά από άλλα ζητήματα αποτιμώνται ακριβώς με τους ίδιους όρους και ένα από αυτά είναι το προσφυγικό.
1.450 επιχειρήσεις του Λιμενικού για τη διάσωση 29.000 προσφύγων

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί αμέσως έσπευσαν να στραφούν κατά της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την Άγκυρα ωστόσο όσο και αν αυτή είναι μια υπαρκτή και σοβαρή διάσταση του προβλήματος προκύπτει ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα για την ίδια τη χώρα μας και το πως διαχειρίζεται το προσφυγικό η ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτή η διάσταση δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι αν λάβουμε υπόψη τα επίσημα στοιχεία για τις διασώσεις και τις καταγεγραμμένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε απολύτως βάσικες τις καταγγελίες σε βάρος των ελληνικών αρχών για pushbacks στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μετά το ναυάγιο της Πάρου όπου έχασαν τη ζωή τους 16 πρόσφυγες και μετανάστες (άλλοι 11 ήταν οι νεκροί στο ναυάριο των Αντικυθήρων και 3 οι νεκροί του ναυαγίου της Φολεγάνδρου) ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αφού μίλησε για «θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε:

«Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι».

Σύμφωνα λοιπόν με το αρμόδιο υπουργείο για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα καθόλη τη διάρκεια του φετινού χρόνου, του 2021 έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.
20.000 λιγότερες αφίξεις

Με βάση αυτό το στοιχείο τότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα καταγραφής αυτών των ανθρώπων καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων αφίξεων είναι αδιανόητα μικρότερος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία των ελληνικών αρχών, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 8.526 άνθρωποι.

Μάλιστα για το ίδιο διάστημα οι συνολικές αφίξεις σε προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου είναι 116.886 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 111,088 είναι μέσω θαλάσσιας οδού. Ενώ για το ίδιο διάστημα 1945 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε έναν υγρό τάφο.
Αγνοούνται… πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Το ζήτημα που αναδεικνύεται από τα στοιχεία αυτά είναι το εξής: Αν η Ελλάδα έχει διασώσει εντός της επικρατειάς της περισσότερους από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες -σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας- γιατί έχουν καταγραφεί μόλις 8,5 χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών;

Αγνοούνται δηλαδή περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη στεριά αφού πρώτα τους διασώσαμε από ναυάγια στη θάλασσα του Αιγαίου;

Σε κάθε περίπτωση με βάση τα επίσημα αυτά στοιχεία ένα 75% των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό δεν καταγράφηκε στις αφίξεις του 2021 στην Ελλάδα. Αυτό μόνο σε ένα λογικό συμπέρασμα μπορεί να οδηγήσει και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η σωρεία των καταγγελιών σε βάρος της χώρας μας για push backs, για παράνομες και επικίνδυνες δηλαδή απωθήσεις στη θάλασσα δεν είναι αβάσιμες. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: