16 Δεκεμβρίου 2021

Σχολικές εκδρομές: Πήγαν 5ήμερη και γύρισαν με κορονοϊό


 Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στη σχολική κοινότητα μετά την πραγματοποίηση εκδρομών - Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για τη διασπορά μέσα στα σχολεία μετά την επιστροφή μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών αλλά και για τις εκδρομές που έπονται - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος ΒύρωναΓρηγόρης Κατωπόδης μετα το περιστατικό στο 1ο Λύκειο της περιοχής του
Εδώ και καιρό επισημαίνουμε μέσα από το Newsbomb.gr τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τεράστια διασπορά του κορονοϊού στις σχολικές εκδρομές, εκτός φυσικά από τις σχολικές μονάδες, που παρά τα δεκάδες κρούσματα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Από την αρχή κιόλας της σχολικής χρονιάς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να λάβουν πλήρως όλα τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να κολλάνε μεταξύ τους και να μεταφέρουν φυσικά τον ιό στα σπίτια, όπου υπάρχουν γονείς και ηλικιωμένοι. Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας.
«Εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Όπως αναφέρει, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως, μόλις τη δεύτερη ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους 75 συμμετέχοντες μαθητές.
Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί και στη Σπάρτη, όπου έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό περισσότεροι από 20 μαθητές σε Λύκειο της περιοχής.

Για το θέμα το Newsbomb.gr μίλησε με τον δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη ο οποίος μας επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Από όσο γνωρίζω όλα τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά μετά την 5ήμερη του 1ου Λυκείου Βύρωνα είναι καλά στην υγείας τους με ήπια συμπτώματα σε καραντίνα. Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες αλλά θεωρώ ότι πριν τις σχολικές εκδρομές λογικά γίνονται τα απαραίτητα rapid test για την προστασία τους αλλά και των εκπαιδευτικών που τα συνοδεύουν», συμπληρώνει ο κ. Κατωπόδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.
Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες.
Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους.
Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες δεν είμαστε αναλώσιμοι/ες!».

 Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: