12 Δεκεμβρίου 2021

Αλλάζει η ιστορία της ανθρωπότητας: Ποιος πρόγονός μας περπάτησε στην Κρήτη πριν από 6 εκατ. χρόνια;


Στον χώρο της επιστήμης υπάρχουν ανακαλύψεις τόσο σημαντικές που μπορούν να αλλάξουν δεδομένα και θεωρίες που ήταν παγιωμένες για χρόνια Μία από αυτές έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και φέρει -μεταξύ άλλων- και ελληνική υπογραφή. Ο λόγος για την έρευνα από την οποία προέκυψε πως ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε στην Κρήτη πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια! 

Πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη που αλλάζει την ιστορία της ανθρωπότητας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα καθώς, μέχρι πρότινος, το αρχαιότερο αντίστοιχο ίχνος χρονολογούνταν περίπου στο μισό διάστημα -3,6 εκατομμύρια έτη- και είχε εντοπιστεί στην Τανζανία.

Η εν λόγω ανακάλυψη θέτει νέα δεδομένα στην εξέλιξη των προγόνων μας τόσο χρονολογικά όσο και χωρικά, καθώς αποδεικνύεται πως ο αρχαιότερος πρόγονός μας δεν περπάτησε πρώτα σε αφρικανικό έδαφος αλλά σε ελληνικό.Η αρχαιότερη ανθρώπινη πατημασιά εντοπίστηκε στην Κρήτη

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν κάποια απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης τα οποία αρχικά ανακαλύφθηκαν το 2002 στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισάμου της Δυτικής Κρήτης, από έναν Πολωνό παλαιοντολόγο, ο οποίος έπειτα από λίγα χρόνια επανήλθε στο σημείο με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του, οπότε και επιβεβαιώθηκε η σημασία της ανακάλυψης.


Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σύγχρονες γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

PHOTO GALLERY

Τα ίχνη χρονολογούνται στα 6 εκατομμύρια έτη


Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς. Να επισημανθεί πως πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια ο σημερινός Κίσσαμος ήταν το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής «Ελλάδας», ενώ η υπόλοιπη «Κρήτη» αποτελούνταν από άλλα μικρά νησιά.
Το Newsbomb.gr μίλησε με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά ζητώντας του να αναλύσει αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.
Αλλάζει η ιστορία της ανθρωπότητας: Ποιος προγονός μας περπάτησε στην Κρήτη πριν από 6 εκατ. χρόνια;

Όπως εξήγησε ο κ. Φασουλάς, «τα ίχνη που εντοπίστηκαν στην Κρήτη είναι από πατημασιές και είναι περισσότερα από 50. Από την ανάλυση προέκυψε πως σχημάτιζαν δύο καθαρές πορείες βάδισης, ενώ από τα χαρακτηριστικά τους προέκυψε πως θα πρέπει να έχουν προκληθεί από μία προγονική μορφή του ανθρώπου».

«Η έρευνα προσδιόρισε με ακρίβεια την ηλικία των ιχνών αυτών στα 6 εκατομμύρια έτη. Πρόκειται για ίχνη βάδισης ενός δίποδου όντος το οποίο περπάτησε σε μία όχθη μίας λιμνοθάλασσας της περιοχής. Εκείνη την περίοδο το δυτικό κομμάτι της Κρήτης ήταν ενωμένο με την Πελοπόννησο. Τα όντα αυτά περπάτησαν στην μαλακή λάσπη, άφησαν τα ίχνη τους, στη συνέχεια τα ίχνη αυτά σκεπάστηκαν από μία πλημμύρα και το υλικό που τα σκέπασε τα διατήρησε. Να σημειωθεί πως τα πιο γνωστά ίχνη στον κόσμο που ξέραμε μέχρι σήμερα χρονολογούνταν πριν από 3,6 εκατομμύρια χρόνια και είχαν εντοπιστεί στην Αφρική» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Φασουλάς.

 .newsbomb.g

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: