2 Δεκεμβρίου 2021

Ελπίδα για τη θεραπεία του Alzheimer: Εγκρίθηκε φάρμακο μετά από 18 χρόνια


Της Κωνσταντίνας Γιαννοπούλου, Νευρολόγου, Διευθύντριας Β' Νευρολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν

 Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» (αντουκανουμάμπη) ως την πρώτη, μετά το 2003, θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer, έπειτα από μακρά πορεία αντιπαραθέσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.

To aducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει και συνδέεται με τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, που αποτελούν το αποτύπωμα της νόσου Alzheimer στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την αμυλοειδική θεωρία, η ασθένεια εμφανίζεται λόγω της συγκέντρωσης στον εγκέφαλο των πλακών β-αμυλοειδούς που προκαλούν τελικά νευροεκφύλιση και συνολικά όλο το φάσμα διαταραχών της νόσου με έκπτωση στη μνήμη, τη λειτουργικότητα, δυσχέρεια στον προσανατολισμό, αλλαγές στη συμπεριφορά ως πλήρη απώλεια της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας του ατόμου.

To aducanumab αναγνωρίζει αυτές τις πλάκες και προωθεί τη διάσπαση και εκκαθάρισή τους. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί τον εκφυλισμό των λειτουργιών του εγκεφάλου και, αν χορηγηθεί έγκαιρα, αποτρέπει την εμφάνιση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου. Αυτή τη στιγμή, το aducanumab είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer,  που ανάμεσα σε χιλιάδες κλινικές δοκιμές για δύο δεκαετίες, κατέγραψε θετικά αποτελέσματα. Φαίνεται να προσφέρει  μερική εξάλειψη των αμυλοειδικών πλακών και επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης των ασθενών, αποτελέσματα τα οποία ενισχύονται με τη δόση και τον χρόνο χρήσης του φαρμάκου.

Οι κλινικές μελέτες για το φάρμακο ξεκίνησαν το 2012, μελετήθηκε σε πάνω από 2800 ασθενείς και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν επανειλημμένα μέχρι τελικά να γίνει αποδεκτό και να εγκριθεί το 2021. 

Πρόκειται να κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, ενώ θα χορηγείται μόνο σε κέντρα θεραπείας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον ο τρόπος χορήγησής του είναι με την ενδοφλέβια οδό μία φορά το μήνα και αφορά αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση ή πολύ αρχικό στάδιο της νόσου Alzheimer.

Είναι αλήθεια ότι η ανακούφιση και ο ενθουσιασμός από τη θετική εξέλιξη αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα στους ασθενείς, στους ανθρώπους που τους φροντίζουν και στους θεράποντες γιατρούς τους, παράλληλα όμως αναζωπυρώνεται ο προβληματισμός για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, για την καταλληλότητα του φαρμάκου για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία και για τα μακροπρόθεσμα ατομικά και κοινωνικά κόστη και οφέλη.

Σίγουρα πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας δυνατότητα που θα πρέπει να τη χειρισθούμε με τη μέγιστη σοφία ως θεράποντες και ως θεραπευόμενοι για να αποδώσει τα ευεργετήματα που προσδοκούμε.

Παράλληλα δεν ξεχνάμε ότι η έρευνα για τη νόσο συνεχίζεται δυναμικά για ακόμη περισσότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ότι η πρόληψη της νόσου Alzheimer, που συνίσταται ουσιαστικά στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τουλάχιστον της δικής μας και των ανθρώπων της οικογένειάς μας οφείλει στις μέρες μας να αποτελεί προτεραιότητά μας.

 dunant.gr/el/news/medical-

Δεν υπάρχουν σχόλια: