2 Δεκεμβρίου 2021

Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες


 Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, καθώς σύμφωνα με την δημοσίευσή τους στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», εντόπισαν το κοντινότερο στη Γη ζεύγος τεραστίων μαύρων τρυπών που έχει παρατηρηθεί ως τώρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα δύο αυτά αντικείμενα απέχουν από τον πλανήτη μας περίπου 89 εκατομμύρια έτη φωτός. Μάλιστα, οι εν λόγω μαύρες τρύπες αναμένεται μελλοντικά να συγχωνευθούν σε μία γιγάντια μαύρη τρύπα.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και η απόσταση μεταξύ τους (1.600 ετών φωτός) είναι μικρότερη από εκείνη οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού μεγάλων μαύρων τρυπών που έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν.

Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή από ερευνητές, με επικεφαλής την Καρίνα Βόγκελ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Ακόμη, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η μάζα της μεγαλύτερης μαύρης οπής είναι περίπου 154 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ όσον αφορά στην τοποθεσία της, βρίσκεται δεξιά από το κέντρο του γαλαξία NGC 7727 στον αστερισμό του Υδροχόου. Η μικρότερη μαύρη τρύπα δε, στον ίδιο γαλαξία, έχει 6,3 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, σύμφωνα πάντα με την σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Ωστόσο, με την έναρξη της λειτουργίας του υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του ESO στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, μέσα στα επόμενα χρόνια της δεκαετίας αυτής, αναμένεται και σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αναζήτηση μεγάλου μεγέθους μαύρων οπών και ζευγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: