11 Δεκεμβρίου 2021

Εμβοές: όταν τα αυτιά «βουίζουν»


Τι είναι οι «εμβοές»;

Εμβοές είναι ο ιατρικός όρος για το βουητό που ακούν πολλοί άνθρωποι στο ένα ή και τα δύο αυτιά ή μέσα στο κεφάλι. Είναι μια ψευδής αντίληψη ήχων, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν προέρχονται από το περιβάλλον.

Πρόκειται για ποικιλόμορφους ήχους, τους οποίους οι πάσχοντες περιγράφουν σαν θρόισμα φύλλων, κουδούνισμα, βούισμα μέλισσας, φύσημα, σφύριγμα, παράσιτα ραδιοφώνου κ.α. Η αντίδραση του ατόμου είναι ανάλογη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μπορεί να εκδηλωθεί ως μια ενόχληση ή ακόμα και με τάσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν εμβοές ανέρχεται στο 10-20% του γενικού πληθυσμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι εμβοές, ανάλογα με τον τρόπο εισβολής και τη διάρκεια, διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες, παροδικές και μόνιμες. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για εκδήλωση βλάβης του ακουστικού συστήματος. Ενδέχεται όμως να αφορούν και άλλα συστήματα, όπως το κυκλοφορικό το μυοσκελετικό, το νευρικό, αλλά και ψυχικές διαταραχές,Σε κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένες, το ίδιο και η θεραπευτική αντιμετώπιση. Για να τις προσεγγίσουμε διαγνωστικά θα πρέπει να προβούμε καταρχάς σε Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) εξέταση με πλήρη Ακοολογικό και Νευρωοτολογικό έλεγχο. Κατά περίπτωση δε, σε απεικονιστικό έλεγχο (αξονική ή μαγνητική τομογραφία), νευρολογική εξέταση, αιματολογικές και βιοχημική μελέτες κα.

Ποια είναι η θεραπεία για τις εμβοές;

Η ιδιαιτερότητα του συμπτώματος αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα πλέον σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες φαρμακευτικές και τεχνικές μέθοδοι χωρίς να αποκλείεται και η χειρουργική αντιμετώπιση.

  • Φαρμακευτικά: χορηγούνται ομάδες φαρμάκων που θα δράσουν στην παθολογία του ακουστικού συστήματος αλλά και των άλλων συστημάτων όπως έχουν προαναφερθεί
  • Τεχνικές: θετική επίδραση στην αντιμετώπιση μπορεί να έχει η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, οι συσκευές tinnitus maskers (συσκευές ηχοκάλυψης) καθώς και η επανεκπαίδευση τους (Τ.R.T.)
  • Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μπορούμε να εφαρμόσουμε και εναλλακτικές θεραπείες όπως, βελονισμός, ρεφλεξολογία, ομοιοπαθητική, γιόγκα, υπνοθεραπεία.

Παρά τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, πολλές ερευνητικές προσπάθειες είναι σε εξέλιξη, με σκοπό την ανεύρεση θεραπειών για την δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων που πάσχουν από εμβοές.

 .dunant.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: