31 Δεκεμβρίου 2021

Τα καλύτερα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο!

Μέσα από τις παραδόσεις του κάθε λαού γίνεται κατανοητή και η ιδιοσυγκρασία του. Συγκεντρώσαμε για εσάς τα έθιμα Πρωτοχρονιάς απ’ όλο τον κόσμο που θα σας φέρουν τύχη!


Κίνα

Για τους Κινέζους η πρώτη μέρα του χρόνου είναι η μεγαλύτερη γιορτή. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, διαρκεί δεκαπέντε μέρες και είναι οικογενειακή γιορτή. Συνηθίζουν να ρίχνουν στον ουρανό πολλά πυροτεχνήματα, θεωρώντας πως ο θόρυβος που κάνουν διώχνει τα κακά πνεύματα. Το εορταστικό τους γεύμα περιλαμβάνει κοτόπουλο, ψάρι και για φρούτο το μανταρίνι.

Κύπρος

Τα έθιμα Πρωτοχρονιάς Κύπρου ορίζουν κατά τον εσπερινό της οι Κύπριοι να κρεμάνε στις πόρτες κλαδιά – στεφάνια ελιάς.
Στον κοιλάδα της Μαραθάσας οι κοπέλες τρέχουν ξημερώματα για να «πάρουν χρυσαφικά». Θα κερδίσει αυτή που θα γεμίσει πρώτη τη στάμνα της (στο στόμιο έχει θυμάρι και κλαδί ελιάς).
Στα χωριά κυρίως της Κύπρου, ένα βράδυ πριν την Πρωτοχρονιά τοποθετούνται στο τραπέζι ένα κλαδί ελιάς (ανώγυρα), το πουγκί του οικοδεσπότη, κόλλυβα και κρασί για να φάει ο Άγιος Βασίλης και να τους ευλογήσει. Συνηθίζεται να τοποθετούνται και διάφοροι δημητριακοί καρποί σε ένα πιάτο ο λεγόμενος Βασίλης, τους οποίους ποτίζουν μέχρι να βγάλουν φύτρες.

Γαλλία

Στην Γαλλία ακολουθούν μια γνωστή σε όλους μας παράδοση από τις ταινίες το φιλί κάτω από το γκι. Οι κέλτες πίστευαν στις μαγικές ιδιότητες αυτού του φυτού, θεωρούσαν πως έφερνε τύχη και έδιωχνε το κακό. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτό το έθιμο τηρείται τα Χριστούγεννα και όχι την Πρωτοχρονιά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Γάλλων είναι πως υποδέχονται το νέο έτος με πολλή φασαρία και θεωρούν γρουσουζιά οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό πριν αλλάξει ο χρόνος.
 

Γερμανία

Εάν ένας Γερμανός σάς δώσει ένα μικρό δωράκι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιτρέπεται να το βρείτε άσχημο, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε ότι η πρόθεση του είναι να σας φέρει καλή τύχη. Τα τυχερά γούρια στη Γερμανία είναι συνήθως “Glückspilze” (τυχερά μανιτάρια), πασχαλίτσες, τετράφυλλα τριφύλλια και μικρά γουρουνάκια. Εδώ η ειρωνεία είναι πως το χοιρινό δε λείπει από το γιορτινό τους τραπέζι.
 

Δανία

Στη Δανία συνηθίζουν λίγα δευτερόλεπτα πριν την αλλαγή του χρόνου να ανεβαίνουν στις καρέκλες και να πηδούν ψηλά, έτσι ώστε ο ερχομός του νέου έτους να τους βρει να είναι στον αέρα. Θεωρούν πως έτσι θα διώξουν τα κακά πνεύματα και θα είναι τυχεροί όλη τη νέα χρονιά. Επίσης την ημέρα της Πρωτοχρονιάς πηγαίνουν έξω από τα γειτονικά σπίτια και σπάνε πιάτα. Το έθιμο αυτό προκαλεί γέλιο και μεγάλη χαρά στους κατοίκους των σπιτιών, αφού τα πολλά σπασμένα πιάτα στο κατώφλι του σπιτιού θεωρούνται για τους Δανούς καλή τύχη.
Φιλιππίνες

Οι άνθρωποι στις Φιλιππίνες την πρώτη μέρα του χρόνου ντύνονται με πουά το οποίο θεωρούν ότι τους φέρνει πλούτο κι ευτυχία και βγαίνουν στους δρόμους με τραπέζια γεμάτα φαγητά και λιχουδιές.
Σκωτία

Την τελευταία μέρα του χρόνου γίνεται ένα φεστιβάλ όπου οι Σκωτσέζοι κάνουν παρέλαση στους δρόμους ενώ κουνάνε πάνω από τα κεφάλια τους φλεγόμενες μπάλες. Είναι κάπως επικίνδυνο αυτό το έθιμο, οι ντόπιοι όμως πιστεύουν ότι οι φλεγόμενες μπάλες θα τους φέρουν την κάθαρση. Θεωρείται πως το έθιμο αυτό είναι πολύ παλιό, συγκεκριμένα από την εποχή των Βίκινγκς.
Εκουαδόρ

Για να ξορκίσουν το κακό και να διώξουν όλα τα άσχημα γεγονότα που πέρασαν την προηγούμενη χρονιά, οι κάτοικοι στο Εκουαδόρ, την τελευταία μέρα του χρόνου, καίνε σκιάχτρα. Συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια κατασκευάζει ένα σκιάχτρο το οποίο γεμίζει με χαρτί και ξύλο. Στη συνέχεια το κρεμάει έξω από το σπίτι και τα μεσάνυχτα όλοι μαζί, σε εορταστική ατμόσφαιρα καίνε το σκιάχτρο κι έτσι διώχνουν το κακό.
ΠορτογαλίαΜετά την αλλαγή του χρόνου, οι Πορτογάλοι πρέπει να φάνε 12 ρώγες από σταφύλι. Ο αριθμός δώδεκα συμβολίζει τους δώδεκα μήνες του χρόνου που πέρασαν. Με αυτό το έθιμο της Πρωτοχρονιάς θεωρούν ότι διώχνουν την κακοτυχία.
ΗΠΑ

Οι Αμερικάνοι εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύουν ότι μόλις αλλάξει ο χρόνος, πρέπει να φιλήσουν τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους. Το συγκεκριμένο έθιμο το έχουμε απολαύσει πολλές φορές σε χουλιγουντιανές ταινίες. Όποιος τυγχάνει ελεύθερος την πρώτη μέρα του χρόνου, μπορεί να φιλήσει σύμφωνα με το έθιμο όποιον αδέσμευτο είναι κοντά του. Έτσι θεωρούν πως η νέα χρονιά θα είναι τυχερή στον τομέα των αισθηματικών και θα τους φέρει την αληθινή αγάπη.
Αργεντινή

Εδώ κάθε μέλος μιας οικογένειας τοποθετεί τα αγαπημένα του παπούτσια στην είσοδο του σπιτιού. Ο Αϊ – Βασίλης στην Αργεντινή δε βάζει τα δώρα σε κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, αλλά στα παπούτσια που είναι έξω από το σπίτι.
Ελ Σαλβαδόρ

Εδώ έχουν ένα περίεργο έθιμο για γούρι, όπου λίγο πριν γίνει η αλλαγή του χρόνου, σπάνε ένα αυγό και το βάζουν μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι. Ο κρόκος παίρνει διάφορα σχήματα στο ποτήρι και τα ερμηνεύουν ως επιτυχία στα αισθηματικά τους, στη δουλεία ή κάποιο ταξίδι.
Φινλανδία

Έθιμα παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Φιλανδία υπάρχουν πολλά. Το πιο περίεργο είναι πως παίρνουν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα και τα λιώνουν. Στη συνέχεια τα αδειάζουν σε κρύο νερό. Όταν το μέταλλο κρυώσει, αμέσως θα πάρει διάφορα σχήματα, τα οποία ερμηνεύονται από τους ντόπιους ως προβλέψεις για τη νέα χρονιά.
   Ρωσία

Στη Ρωσία πριν μπει ο καινούριος χρόνος, γράφουν όλοι τις ευχές τους σε ένα χαρτί το οποίο μετά το καίνε. Παίρνουν τις στάχτες του και τις βάζουν σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Αμέσως μόλις υποδεχτούν τη νέα χρονιά, πίνουν τη σαμπάνια.

Αυτά ήταν τα καλύτερα έθιμα Πρωτοχρονιάς απ’ όλο τον κόσμο! Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε τόσα πολλά μέρη του πλανήτη, από τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς που καθιστά πολύ λογικό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα ήθη και παραδόσεις, άλλα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα λιγότερο δημοφιλή.

Ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού και τις συνήθειες της κάθε περιοχής, διαμορφώνονται και οι παραδόσεις του τόπου. Με το πέρασμα των εποχών κάποια ήθη παραγκωνίζονται και ξεχνιούνται και άλλα μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο.

 protochronia


Δεν υπάρχουν σχόλια: