1 Δεκεμβρίου 2021

Φ. Μπαραλιάκος: Νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Επί του νέου Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς, τοποθετήθηκε με ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει κανόνες που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις στρατηγικές και τις ιδιωτικές επενδύσεις και παράλληλα, δημιουργεί ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Εταιρειών Tεχνοβλαστού (Spin – Off).

Ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε στην τροποποίηση του πλαισίου σχετικά με τον απαιτούμενο προϋπολογισμό, ο οποίος μειώνεται πλέον, για το χαρακτηρισμό μίας επένδυσης ως στρατηγική, αφού λαμβάνονται πλέον υπόψη συνδυαστικοί παράγοντες όπως ο αριθμός των νέων δημιουργούμενων θέσεων εργασίας αλλά και το αν η επένδυση αφορά τους νέους σύγχρονους τομείς όπως η αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, ο ψηφιακός ανασχηματισμός επιχειρήσεων, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, η παροχή υπολογιστικού νέφους, τα κέντρα δεδομένων και τα επιχειρηματικά πάρκα. Ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα για τις στρατηγικές επενδύσεις όπως κίνητρα χωροθέτησης, κίνητρα  ταχείας αδειοδότησης (Fast – Track), φορολογικά κίνητρα, κεφαλαιακά κίνητρα και φορολογική κατοικία.

«Με το παρόν σχέδιο νόμου, δείχνουμε την πρόθεσή μας να κινηθούμε ακόμη δυναμικότερα προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εκπληρώνουμε την προεκλογική δέσμευση και το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες, στο υψηλής κατάρτισης επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε, και θα αντιστρέψουν το επίπονο για την πατρίδας μας φαινόμενο του Brain Drain, φέρνοντας τα παιδιά μας πίσω στο σπίτι τους, πίσω σε μία Ελλάδα που αλλάζει.», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής στην ομιλία του.

 

Στη συνέχεια ο Φώντας Μπαραλιάκος σημείωσε τις αλλαγές που αφορούν τις επενδύσεις άνω του 1.000.000€, για τις οποίες αρμόδια πλέον, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τους Ορκωτούς Ελεγκτές και Λογιστές να εντάσσονται στη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή που θεσμοθετείται ως προς το χρόνο έκδοσης των διοικητικών αποφάσεων για τις πιστοποιήσεις των ενδιάμεσων σταδίων υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον τις 30 ημέρες, από την υποβολή των σχετικών εκθέσεων ή βεβαιώσεων ελέγχου.

Τέλος, ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε τον θετικό αντίκτυπο της δημιουργίας πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών τεχνοβλαστών, οι οποίες στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς και ερευνητές,  έχουν ως αντικείμενο την εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συνδέονται άμεσα με την πραγματική οικονομία στη χώρα μας.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο συνολικό αντίκτυπο του νομοσχεδίου λέγοντας: «Το σχέδιο νόμου ενσωματώνει το επιχειρηματικό μέλλον του τόπου μας, με περισσότερες δουλειές, κυρίως για τους νέους μας, αλλά και μία συνολική επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη για όλη τη χώρα. Αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που θα βελτιώσει τις ζωές των Ελλήνων πολιτών. Η κατεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι σταθερή, σαφής και ταυτίζεται με την παγκόσμια επιχειρηματική πραγματικότητα. Χτίζουμε μία Ελλάδα σύγχρονη, ακμάζουσα και ανταγωνιστική. Μία Ελλάδα που θα αντιστρέψει το Brain Drain σε Brain Gain. Μία Ελλάδα που θα δίνει προοπτική στην κάθε Ελληνίδα και το κάθε Έλληνα και θα κρατά τα παιδιά μας ενεργά στον παραγωγικό μηχανισμό της χώρα μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: