18 Δεκεμβρίου 2021

Μητσοτάκης: Τρία νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση εξηγόντας πως «είναι ένα πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη καθώς συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και το lockdown. Η ζήτηση αυξήθηκε απότομα διεθνώς και η προσφορά των προϊόντων δεν ήταν ακόμα επαρκής και αυτό οδήγησε σε σημαντικές ανατιμήσεις ενώ ταυτόχρονα ακρίβυνε η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο σε επίπεδα πρωτοφανή. Αυξήθηκαν έτσι οι πρώτες ύλες, οι χρεώσεις των μεταφορών που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τελικά τις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 4% έναντι 4,9% στην ευρωζώνη και 5,2% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους έλληνες πολίτες. Από τη μία μέσα από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ανάπτυξης, ελέγχοντας την αισχροκέρδεια, τις περιπτώσεις αδικαιολόγητων να ανατιμήσεων στην αγορά και παρεμβαίνοντος όπου χρειάζεται».

Αύξηση κατώτατου μισθού το 2022

«Εντός του 2022 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος σήμερα να μιλήσω ακόμα για το ακριβές ύψος του. Ναι πρέπει να είμαι έτοιμος. Δεν θα κοροϊδέψω τους Έλληνες ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξηθεί στα 800 €. Θα αυξηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μια αύξηση στους μισθούς τους για να τα βγάλουν πέρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αμυντικά θέματα.

«Μέσα τον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα πέντε Ραφάλ. Εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η συμφωνία για τις τρεις Μπελαρά. Σε αυτή τη συγκυρία θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός, έχοντας κληρονομήσει ένοπλες δυνάμεις όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμα μια φορά μία παράδοση στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας πάντα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ. Είστε μονίμως παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει», τόνισε.

Η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για το αίτημα εκλογών

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζήτησε παραίτηση του κ. Μητσοτάκη. «Μετά από 27 μήνες ο κύριος Τσίπρας υπό τις έντονες επιθυμίες της κοινοβουλευτικής ομάδας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Κύριε Τσίπρα πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σχολίασε πως «θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας τη στιγμή που θα το έκανα!», με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν «κάντο, κάντο».

«Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες αυτούς τους 26 μήνες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν επιεικώς στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα κύριε Τσίπρα αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς θα το είχατε κάνει. Δεν είμαστε όμως το ίδιο και μας χωρίζει μία άβυσσος ευθύνης» είπε.

Κλείνοντας την απάντηση του για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές για να μη βγει τρίτο κόμμα!

«Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε, αλλά εκλογές γίνονται οπότε θέλει κυβέρνηση. Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα. Ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο, αλλά για την γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος, κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα!»

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στην αίθουσα όταν ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν το κόμμα του έχει σχέση με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέματα του προϋπολογισμού, ενώ έδωσε τη δική του απάντηση για το θέμα που προέκυψε με τη μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διαγραφή του κ. Κουρουμπλή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έδειξε το ίδιο σθένος όταν επρόκειτο για ανάλογες τοποθετήσεις του κ. Πολάκη.

 Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: