19 Δεκεμβρίου 2021

Θεραπεία και αντιμετώπιση για τους μύκητες στα νύχια


 Οι μυκητιάσεις μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι μύκητες νυχιών εκδηλώνονται με λευκό ή κίτρινο σημάδι κάτω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Όσο η λοίμωξη προχωρά πιο βαθιά, προκαλείται αποχρωματισμός του νυχιού, γίνεται πιο πυκνό και καταστρέφεται. Μπορεί να μολύνει πολλά νύχια. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό για να λάβεις τη θεραπεία που απαιτείται, ώστε να το περιορίσεις.

Οι μύκητες νυχιών ή αλλιώς ονυχομυκητίαση παρουσιάζουν ιδιαίτερη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί από την αρχή της μόλυνσης ότι το νύχι έχει αναπτύξει μύκητα, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή.

Συμπτώματα και αίτια μυκήτων στα νύχια

Μπορεί να έχεις μύκητες νυχιών αν ένα ή περισσότερα νύχια σου είναι:

  • Μαλακά
  • Αποχρωματισμένα (λευκό ή κίτρινο)
  • Εύθραυστα
  • Τραχιά
  • Στρεβλά
  • Σκουρόχρωμα (κάτω από το νύχι)
  • Αναδύουν κακοσμία
  • Ελαφρώς ανασηκωμένα (υπονύχια υπερκεράτωση)
  • Κατεστραμμένα και έτοιμα να αποπέσουν

Μπορεί να επηρεαστούν τόσο τα νύχια των χεριών όσο και τα νύχια των ποδιών. Ωστόσο, παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στα νύχια των ποδιών. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το νύχι ή μόνο ένα μέρος του.

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από λοίμωξη από μύκητες. Οι πιο συχνοί είναι τα δερματόφυτα. Απαντάται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα, ωστόσο μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η προχωρημένη ηλικία, καθώς μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και άρα, επιρρεπές σε λοιμώξεις, αν το άτομο περπατά ξυπόλυτο σε δημόσιους χώρους όπως η πισίνα, το γυμναστήριο και οι ντουζιέρες σε αυτά, αν υπάρχει ιστορικό δερματικής νόσου με τραυματισμούς και σημάδια στο δέρμα (π.χ. ψωρίαση) και τέλος, αν συνυπάρχει πάθηση όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Η νόσος μπορεί να ξεκινήσει από ένα νύχι και να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα. Δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ωστόσο είναι εφικτό να συμβεί, ειδικά αν χρησιμοποιούνται κοινά αντικείμενα (πετσέτες, εργαλεία μανικιούρ-πεντικιούρ που δεν αποστειρώνονται).

Οι μύκητες χρειάζονται συγκεκριμένο περιβάλλον για να αναπτυχθούν (υγρό και ζεστό περιβάλλον).

Διάγνωση μυκήτων νυχιών

Η διάγνωση τίθεται από το δερματολόγο με μια απλή κλινική εξέταση. Θα χρειαστεί επίσης μικροσκοπικός έλεγχος του δείγματος και καλλιέργεια για ταυτοποίηση του είδους του μύκητα, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Θεραπεία και αντιμετώπιση για τους μύκητες στα νύχια

Για να μάθεις πώς φεύγουν οι μύκητες από τα νύχια θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, καθώς η θεραπεία που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το είδος του μύκητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή τους. Μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι την πλήρη ίαση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται υποτροπές.

Τα φάρμακα για τους μύκητες των νυχιών μπορεί να είτε σε μορφή χαπιού είτε σε αλοιφή που εφαρμόζεται πάνω στο νύχι. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός θα συστήσει ένα συνδυασμό των θεραπειών αυτών.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί laser για πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Το Nd:YAG laser ενδείκνυται για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Η δέσμη φωτός στα 1064nm έχει την ικανότητα να δρα επιλεκτικά στο μύκητα χωρίς να έχει παρενέργειες και να τραυματίζει τους παρακείμενους ιστούς.

Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη και συνιστάται να γίνεται είτε σε αρχικά στάδια είτε σε πιο προχωρημένα.

Στόχος του δερματολόγου είναι με τη χρήση laser είτε να φτάσει στη ρίζα του μύκητα εξουδετερώνοντάς τον είτε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απορροφηθεί καλύτερα η φαρμακευτική αγωγή τοπικά.

Συμβουλές πρόληψης για μύκητες στα νύχια

Μπορείς να προλάβεις την ονυχομυκητίαση αν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πλύνε τακτικά τα χέρια και τα πόδια σου, ειδικά αν ιδρώνουν πολύ.
  • Απόφυγε να αφήνεις μακριά τα νύχια σου και χρησιμοποίησε λίμα για να λειαίνεις την επιφάνεια και τις άκρες.
  • Άλλαξε συχνά κάλτσες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προτίμησε τις βαμβακερές.
  • Μην περπατάς ξυπόλυτος στο χώρο της πισίνας, του γυμναστηρίου, των αποδυτηρίων και των ντους.
  • Αν υποπτεύεσαι ότι έχεις μύκητες μην βάφεις με μανό τα νύχια σου και απόφυγε τα τεχνητά νύχια.
  • Βεβαιώσου ότι είναι αποστειρωμένα τα εργαλεία που χρησιμοποιείς στο μανικιούρ και στο πεντικιούρ.
  • Προτίμησε παπούτσια που αφήνουν το πόδι να αναπνέει.
  • Αν παρουσιάζεις συχνά υποτροπές ονυχομυκητίασης μπορείς να εφαρμόσεις αντιμυκητιασικά σπρέι προληπτικά. Συμβουλεύσου τον φαρμακοποιό σου.
  •  doctoranytime.

Δεν υπάρχουν σχόλια: