8 Δεκεμβρίου 2021

Πείτε «αντίο» στις καούρες με αυτές τις τροφές


Οι καούρες είναι το αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου σας στον οισοφάγο και το λαιμό σας Τα λιπαρά τρόφιμα, οι μεγάλες μερίδες και το φαγητό λίγο πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση είναι τρεις κοινοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι υποφέρουν από καούρες.
Αυτό το κάψιμο που αισθάνεστε στο στήθος ή στο λαιμό σας συχνά προκαλεί τρόμο, αφού πολλοί το συγχέουν με την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, σπάνια πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράγματα.

Οι καούρες είναι το αποτέλεσμα της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου σας (μαζί με το γαστρικό οξύ) στον οισοφάγο και κατόπιν στο λαιμό σας. Εάν αυτό συμβαίνει περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε μια κατάσταση γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η οποία αν μείνει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές – ακόμη και καρκίνο του οισοφάγου.

Η ΓΟΠ είναι η δεύτερη πιο κοινή νόσος του πεπτικού συστήματος, μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως:
Όξινες τροφές
Τρόφιμα με πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα τηγανητά
Πικάντικα φαγητά
Υπερφαγία
Ορισμένοι τύποι φαρμάκων
Κάπνισμα

Η ΓΟΠ συνδέεται και με ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως:
Παχυσαρκία
Εγκυμοσύνη
Διαφραγματοκήλη
8 τροφές που ανακουφίζουν από τις καούρες
Ενώ ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν καούρες, υπάρχουν επίσης πολλές άλλες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας:
*Πλιγούρι βρώμης και δημητριακά ολικής αλέσεως
Η βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι, είναι γεμάτα με υγιεινές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σας βοηθούν επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής.
*Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων σας. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης για να ανακουφίσουν τις στομαχικές διαταραχές και τη δυσπεψία.
*Άπαχα κρέατα
Τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και ορισμένα είδη ψαριών, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από άλλα είδη κρέατος και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος. Το Tofu είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά.
*Λαχανικά
Τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια και τα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξέος του στομάχου – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στις καούρες. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως το λίπος και η ζάχαρη.
*Μπανάνες και πεπόνια

Οι μπανάνες καλύπτουν την επένδυση του οισοφάγου σας, κάτι που μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό. Τα πεπόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά αντιόξινα που χορηγούνται χωρίς συνταγή και βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου.
*Αφέψημα από βότανα

Ορισμένα αφεψήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας σας. Το χαμομήλι, το τζίντζερ και η γλυκόριζα είναι στο top 3.
*Φυτικό γάλα

Το γάλα αμυγδάλου είναι αλκαλικό, επομένως μπορεί να μειώσει την οξύτητα του στομάχου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Το γάλα σόγιας είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από το αγελαδινό, γεγονός που το καθιστά καλύτερη εναλλακτική από το αγελαδινό.
*Coconut water

Το νερό καρύδας έχει ηλεκτρολύτες που μπορούν να προάγουν μια καλύτερη ισορροπία του pH στο σώμα σας, η οποία βοηθά στον έλεγχο της παλινδρόμησης οξέος.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση μόνοι τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν γιατρό. Ωστόσο, εάν εμφανίζετε συμπτώματα ΓΟΠ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ίσως θελήσετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η αναζήτηση θεραπείας για τη χρόνια ΓΟΠ είναι σημαντική, καθώς χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου σας.

Και πάλι, προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα και να λάβετε μια ακριβή διάγνωση. Με την κατάλληλη θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να διατηρήσετε την ΓΟΠ υπό έλεγχο και να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: