31 Δεκεμβρίου 2021

ΗΠΑ-Πυρκαγιά στο Κολοράντο: Χιλιάδες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους


Χιλιάδες Αμερικανοί έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους χθες Πέμπτη στην πολιτεία Κολοράντο, εξαιτίας πυρκαγιών που τροφοδοτούνται από σφοδρούς ανέμους. Η εντολή εκκένωσης αφορά κυρίως τη Λούιβιλ, πόλη όπου ζουν 20.000 κάτοικοι. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, φύγετε αμέσως», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην κομητεία Μπόλντερ τους κατοίκους της περιοχής, η οποία απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Ντένβερ, την πρωτεύουσα του Κολοράντο. «Ισχυροί άνεμοι εξαπλώνουν τις φλόγες γρήγορα και όλα τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα στο έδαφος», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης αυτής της ορεινής πολιτείας της αμερικανικής Δύσης όπου τα Βραχώδη Όρη συναντούν τις Μεγάλες Πεδιάδες. Εγκαταλείψτε τη Λούιβιλ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει η ζωή σας, επέμεινε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, κάνοντας λόγο για ανέμους με ριπές ταχύτητας ως και 170 χιλιομέτρων την ώρα.

 Ακόμη μια πόλη που αφορά η εντολή, η Σουπίριορ (13.000 κάτοικοι), είχε καλυφθεί χθες Πέμπτη από νέφη μαύρου καπνού, όπως δείχνουν φωτογραφικά στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπόλντερ, τον Τζο Πέλι, οι φλόγες πιθανόν καταστρέψαν πάνω από 500 σπίτια και έχουν κατακάψει 64.750 στρέμματα γης. Στη Σουπίριορ, τόνισε ο σερίφης, 370 κτίσματα καταστράφηκαν, τα 210 στη περιοχή της παλιάς πόλης. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν ήταν ασθενείς του νοσοκομείου Avista Adventist που κρίθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περίπτωση εισπνοής καπνού, ειδικά ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και νεογέννητα. 

 Έξι εγκαυματίες δέχθηκαν περιποιήσεις στο νοσοκομείο UCHealth στη γειτονική πόλη Μπρούμφιλντ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Κέλι Κρίστενσεν, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή τους. Η πυρκαγιά λίγο έξω από τη μητροπολιτική περιοχή του Ντένβερ, κατάξερη έπειτα από μακρά ανομβρία, ακολούθησε αρκετές ημέρες χιονόπτωσης στα Βραχώδη Όρη. Μετεωρολόγοι εκτιμούν πως ενδέχεται να σημειωθεί χιονόπτωση και στην περιοχή του Ντένβερ και του ανατολικού Κολοράντο, από σήμερα Παρασκευή. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: