17 Δεκεμβρίου 2021

Αιμορροΐδες Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά

Οι αιμορρΐδες εντοπίζονται φυσιολογικά στο κατώτερο τμήμα του εντέρου. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός για τον πρωκτό και την ομαλή λειτουργία των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες κατηγοριοποιούνται με βάση το σημείο που βρίσκονται και είναι είτε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) είτε εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Η διαταραχή στις αιμορροΐδες παρουσιάζεται όταν διογκωθούν ή ερεθιστούν και ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Η νόσος απαντάται πολύ συχνά και μάλιστα σε άτομα διαφορετικών ηλικιών (ακόμη και παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αιμορροϊδοπάθεια). Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνδρες υποφέρουν από διογκωμένες αιμορροΐδες σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Στις γυναίκες εμφανίζεται αρκετά συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ωστόσο με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση υποχωρούν άμεσα. Έχει υπολογιστεί ότι το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζουν αιμορροϊδοπάθεια.

Τα αίτια πρόκλησης της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι απολύτως σαφή και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η αγγειακή προσέγγιση αναφέρει ότι μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση και υπερχείλιση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών, οι οποίες προκαλούν οίδημα, σχηματισμό όζων που προεξέχουν από τον πρωκτό. Συχνότερη αιτία είναι η έντονη πίεση στον πρωκτικό σωλήνα.

Άλλα πιθανά αίτια είναι:

  • η δυσκοιλιότητα
  • η εγκυμοσύνη
  • ο τοκετός
  • η παχυσαρκία
  • η διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες
  • τα προβλήματα στον προστάτη ή στην πύελο
  • η άρση μεγάλου βάρους
  • η έλλειψη σωματικής άσκησης

Είναι πολύ σημαντικό ένας ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό για να αντιμετωπίσει τη νόσο, καθώς αν καθυστερήσει ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η αναιμία, η περίσφιξη ή η νέκρωση. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Όσο πιο νωρίς απευθυνθεί στο γιατρό και τις θεραπεύσει, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία και τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Μην ντρέπεσαι να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια για να απαλλαγείς οριστικά από αυτές.

.doctoranytime


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: