9 Δεκεμβρίου 2021

Απαράδεκτη η όποια επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία


 Δεν είναι αποδεκτή από τη Ρωσία η προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στα εδάφη της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι.

Χωρίς να αφήσει να περάσει ούτε ένα εικοσιτετράωρο από τη χθεσινή εικονική συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία ολοκληρώθηκε με νέες απειλές από την πλευρά της Ουάσιγκτον για οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Μόσχα στην περίπτωση που αυτή κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε ως όχημα τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να απαντήσει στη Δύση και να εκφράσει την «ανησυχία» του για την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Μολονότι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον Μπάιντεν, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πολύ κοφτά όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της Ουκρανίας στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Είναι μία προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα αναπτύξει βάσεις εκεί εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Βασιζόμαστε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά» προειδοποίησε ο Πούτιν και χαρακτήρισε μη αποδεκτή την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει «τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι οποιαδήποτε λύση δυο κρατών πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. «Αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό θα κλείσει τα περιθώρια προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τα Βαρώσια.

Στις κοινές τους δηλώσεις, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε το καυτό ζήτημα της ενέργειας για το οποίο ο κ. Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι «όποιες προσαρμογές να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία υιοθετεί όχι μόνο εμπρηστική ρητορική αλλά και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, αναφερόμενος στην ταραχώδη σχέση Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδέχτηκε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες, εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αφού η Ρωσία «αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας» της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

 zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: