10 Δεκεμβρίου 2021

Κρούσματα καταγράφηκαν σε εμβολιασμένους και με την αναμνηστική δόση στη Σιγκαπούρη


Δύο άτομα στη Σιγκαπούρη βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Όμικρον παρόλο που είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου Covid-19, ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν προλαμβάνουν το 100% των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής.

Ένα από τα δύο κρούσματα αφορά ασυμπτωματική 24χρονη υπάλληλο του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης που δεν είχε γνωστή επαφή με ασθενείς και είναι πιθανότατα η πρώτη περίπτωση εγχώριας μετάδοσης, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, η 24χρονη «ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με επιβάτες πτήσεων transit από χώρες που επηρεάζονται από την Όμικρον».

Το δεύτερο κρούσμα αφορά ταξιδιώτη από τη Γερμανία.

Και οι δύο είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις εμβολίου για τον κοροναϊό, ανέφερε το υπουργείο.

«Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας και εξάπλωσης σε πολλές περιοχές του κόσμου, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα κρούσματα Όμικρον στα σύνορα και εντός της κοινότητας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Σιγκαπούρη έχει εμβολιάσει το 96% των πολιτών για τους οποίους συστήνεται εμβολιασμός και μέχρι σήμερα είχε αναφέρει τρία κρούσματα Όμικρον σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από Pfizer

Την Τετάρτη, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, η αναμνηστική δόση του εμβολίου τους ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά 25 φορές και προλαμβάνει αποτελεσματικά  τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου λόγω του στελέχους Όμικρον, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.

Παρόλα αυτά, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και η εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και με την τρίτη δόση είναι στατιστικά αναμενόμενη.

Μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης έδωσε πιο δυσοίωνη εικόνα, καθώς έδειξε ότι σε άτομα που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της Όμικρον ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: