5 Δεκεμβρίου 2021

Παραλλαγή Όμικρον – Κανένας νεκρός μέχρι τώρα – Φοβούνται την ταχύτητα των μεταλλάξεων και τη μεταδοτικότητα


Η παραλλαγή Όμικρον σε μεγάλο βαθμό παραμένει ερωτηματικό για τους επιστήμονες, όμως είναι ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο ότι δεν έχει προκαλέσει κανένα θάνατο. Από τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική, επιστήμονες, πολίτες και κυβερνήσεις ανησυχούν ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μας γυρίσει στην αρχή της πανδημίας. Πώς, άλλωστε, να μην ανησυχεί κανείς αφού σε μια σειρά χώρες υπάρχει έξαρση του κοροναϊού, ενώ ακόμα και σε αυτές που υπάρχει σταθεροποίηση οι πανδημικοί δείκτες κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα έχουμε μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της «Όμικρον», αν και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα στην Κρήτη.

«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται και στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική.

Τρία τα ερωτήματα

Τα βασικά ερωτήματα για την «Όμικρον» παραμένουν. Πόσο μεταδοτική είναι (για αυτό έχουμε τις περισσότερες απαντήσεις), πόσο παθογόνα είναι και την καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, αν και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίων λόγω της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ μεταδοτική, όπως επισήμανε χθες και η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. Όπως έγραψε και νωρίτερα το in.gr, η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Ίσως, όμως, αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να ενισχύεται από το γεγονός ότι κανένας νεκρός δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από την «Όμικρον» παρά το γεγονός ότι το στέλεχος ως τώρα έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: www.gisaid.org/hcov19-variants


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: