23 Δεκεμβρίου 2021

Χειμερινοί προορισμοί για αποδράσεις στο παρά πέντε


 Παρά την πανδημία, σε υψηλά επίπεδα κινείται η πληρότητα των καταλυμάτων στις δημοφιλείς περιοχές ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Με το βλέμμα στραμμένο στη παραλλαγή Όμικρον αλλά και στην επερχόμενη ανακοίνωση νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, βρίσκονται οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν έστω και στο… παρά πέντε να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε κάποιους από τους δημοφιλείς προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η ζήτηση για το εσωτερικό παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε Αράχοβα, ορεινή Αρκαδία, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Πήλιο και Καλάβρυτα αγγίζουν ήδη το 100%. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ακίνητα (σπίτια, βίλες κ.λπ.) που διατίθενται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Αντίθετα, τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών προορισμού αλλά και από τα μέτρα που λαμβάνονται για την επελαύνουσα σε ολόκληρη την Ευρώπη μετάλλαξη Ομικρον, με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις να φτάνουν ήδη στο 30%.

Πέραν της αβεβαιότητας που εντείνεται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση που θα επικρατεί τις ημέρες των γιορτών στις χώρες προορισμού, οι ταξιδιώτες υπολογίζουν πλέον και την οικονομική επιβάρυνση των υποχρεωτικών μοριακών (PCR) τεστ που έχουν επιβληθεί από αρκετές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για παράδειγμα, το κόστος των τεστ για μια τετραμελή οικογένεια που θα επισκεφθεί το Λονδίνο και θα επιστρέψει στην Ελλάδα φτάνει τις 700 λίρες.

Στο 60% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία

Στο εσωτερικό της χώρας οι κρατήσεις για το δεκαήμερο των γιορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων όλων των ορεινών προορισμών της χώρας φτάνει στο 60%.

Ωστόσο, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αράχοβα, η ορεινή Αρκαδία, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι, το Πήλιο και τα Καλάβρυτα οι πληρότητες είναι πολύ μεγαλύτερες και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν έως και το 100%.

Για τους ταξιδιώτες που δεν έχουν κλείσει ακόμα κάποιο πακέτο διακοπών (δύο διανυκτερεύσεις, τρεις ημέρες), η εξεύρεση καταλύματος στους προαναφερόμενους προορισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη, καθώς η κατάσταση είναι «ασφυκτική» όχι τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα καταλύματα τύπου Airbnb, όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα, βίλες και σαλέ που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο συνωστισμού. Στα ξενοδοχεία η ζήτηση είναι μικρότερη.

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Σταθερά υψηλό είναι το ενδιαφέρον των εκδρομέων για την Αράχοβα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και στην οποία οι κρατήσεις καταλυμάτων (σε ξενοδοχεία και Airbnb) για την ημέρα των Χριστουγέννων αγγίζουν το 98% έως 100%.

Μηδενική είναι η διαθεσιμότητα σε Μέτσοβο και Καρπενήσι για τα Χριστούγεννα, ενώ την… κούρσα της Πρωτοχρονιάς φαίνεται πως κερδίζουν η Πορταριά και η Καστοριά.

Επίσης, στα Ιωάννινα που αποτελούν έναν κλασικό παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις, οι κρατήσεις αγγίζουν το 98% για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για την Πρωτοχρονιά φτάνουν στο 96%.

Επίσης, υψηλή είναι η ζήτηση σε Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας και Αρκαδία.

Πάντως, για όσους ενδιαφέρονται να κλείσουν τα τελευταία διαθέσιμα δωμάτια (όπου υπάρχουν ακόμα), το κόστος διαμονής για τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Αράχοβα για τέσσερα άτομα ξεκινά από 180 ευρώ, στο Μέτσοβο από 110 ευρώ, στα Καλάβρυτα από 100 ευρώ, στο Καρπενήσι από 160 ευρώ και στο Πήλιο από 90 ευρώ.

Κόστος διαμονής

Ειδικότερα:

***Στην Αράχοβα οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 98%, με ελάχιστες διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες. Το συνολικό κόστος διαμονής σε ένα σαλέ 90 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 720 ευρώ. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις.

***Στο Καρπενήσι που συγκεντρώνει κυρίως ταξιδιώτες από την Αθήνα, οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλέον έχουν αγγίξει το 100%. Κάποια διαθέσιμα καταλύματα υπάρχουν ακόμα σε όμορα χωριά, όπως οι Κορυσχάδες με κόστος μίσθωσης τα 188 ευρώ ανά διανυκτέρευση, το Μεγάλο Χωριό με κόστος 412 ευρώ ανά διανυκτέρευση, το Νόστιμο με κόστος 376 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις και ο Αγιος Νικόλαος με τιμή μίσθωσης ανά διανυκτέρευση στα 100 ευρώ. Για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, το κόστος για δύο διανυκτερεύσεις ξεκινά από τα 350 ευρώ, ενώ οι προκρατήσεις αγγίζουν ήδη το 96%.

***Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και των γύρω περιοχών, μέσω της Ιόνιας Οδού, όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας Οδού. Για τον λόγο αυτό, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι ελάχιστα.

Παράλληλα, τα Ιωάννινα καταγράφουν έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Ηδη, οι κρατήσεις αγγίζουν το 98% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και η διαθεσιμότητα περιορίζεται μέρα με τη μέρα, ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς οι κρατήσεις αγγίζουν το 96%.

***Στο Μέτσοβο, η διαθεσιμότητα καταλυμάτων για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι μηδενική, ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς το κόστος για δύο διανυκτερεύσεις ξεκινά από 350 ευρώ και οι κρατήσεις αγγίζουν ήδη το 96%.

***Στην Καλαμπάκα, οι κρατήσεις καταλυμάτων αγγίζουν το 98%, με το κόστος να κυμαίνεται από 410 έως 540 ευρώ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

***Στα Καλάβρυτα, για τις ημέρες των Χριστουγέννων οι κρατήσεις ανέρχονται στο 96%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 480 έως 730 ευρώ. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα είναι κυρίως από 55 έως 75 τ.μ. και μπορούν να φιλοξενήσουν έως έξι άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή ακινήτου. Για την Πρωτοχρονιά οι κρατήσεις αγγίζουν το 94%, με το κόστος μίσθωσης για δύο διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 450 έως 570 ευρώ.

***Στον Νομό Αρκαδίας, μεγάλη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται κυρίως για τους χειμερινούς προορισμούς. Η διαθεσιμότητα καταλυμάτων στη Δημητσάνα και το Λεβίδι είναι σχεδόν μηδενική για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τους αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς που αποτελούν προσιτές λύσεις αποδράσεων όχι μόνο για τις ημέρες των εορτών, αλλά και για τα Σαββατοκύριακα των χειμερινών μηνών.

Οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Λεβίδι αγγίζουν το 98%, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από 270 έως και 800 ευρώ. Για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς οι κρατήσεις είναι στο 95%, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δύο διανυκτερεύσεις ξεκινούν από τα 500 ευρώ.

***Τα Τρίκαλα Κορινθίας, που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και την Πάτρα και είναι εύκολα προσβάσιμα χάρη στο καλό οδικό δίκτυο, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. Μέχρι και χθες οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα άγγιζαν το 98%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα – αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται από 360 έως 1.100 ευρώ.

Η υψηλότερη τιμή μίσθωσης αφορά αυτοτελές σαλέ με δύο υπνοδωμάτια, 72 τ.μ. Επίσης, οι κρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το 96% και το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 670 έως 1.000 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις.

ν ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: