27 Δεκεμβρίου 2021

Τρίκαλα: Ο απόλυτος προορισμός των Χριστουγέννων


Από τις πιο πολυπρόσωπες πόλεις της χώρας, τα Τρίκαλα χτισμένα στη θέση της αρχαίας Τρίκκης, αποτελούν δημοφιλή προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους στην όμορφη πόλη της Θεσσαλίας, με τον περίφημο Μύλο των Ξωτικών να συγκεντρώνει πλήθη από τα όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

Στα Τρίκαλα, λοιπόν, συναντάται ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή χριστουγεννιάτικα χωριά της χώρας. Το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών». Φιλοξενείται στον Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης των Τρικάλων, και αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για να βρεθεί κανείς στην πόλη των Τρικάλων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η χριστουγεννιάτικη αύρα που κάνουν τα Τρίκαλα να ξεχωρίζουν στις επιλογές του κοινού. Ανάμεσα στα όσα κερδίζουν τις εντυπώσεις ο Ληθαίος ποταμός και το μελαγχολικό του τοπίο, καθώς και το Βαρούσι, η παλιά πόλη των Τρικάλων.

Τρίκαλα: Ο Ληθαίος ποταμός σημείο αναφοράς για την πόλη

Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ο Ληθαίος ποταμός είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης, αλλά και το τελευταίο που θέλει να δει ως αναμνηστική εικόνα από το ταξίδι του στα Τρίκαλα. Το συναρπαστικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό τοπίο ολόγυρά του, από τα τοπία που σίγουρα όλοι θέλουν να μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.

Στην ουσία πρόκειται για το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του. Ο Ληθαίος είναι παραπόταμος του Πηνειού, έχει μήκος 36 χλμ., πηγάζει από υψόμετρο 500 μέτρων στα Αντιχάσια όρη και εκβάλλει τα νερά του στην Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, με τις όχθες του να ενώνονται μεταξύ τους με συνολικά δεκατρείς γέφυρες. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούνται από τους πεζούς, με την κεντρική που ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία να χρονολογείται από το 1888 και να έχει κατασκευαστεί από Γάλλους μηχανικούς.


Τρίκαλα: Ταξίδι στο χρόνο μέσα από μια βόλτα στην αρχοντική συνοικία Βαρούσι


Η άλλοτε αρχοντική συνοικία της πόλης, το Βαρούσι, μέχρι το 1930, επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε την πιο εύπορη και αυτοδιοικούμενη περιοχή των Τρικάλων. Μαζί με τη συνοικία Παλιά Μανάβικα, σήμερα αποτελούν την παλιά πόλη της όμορφης πόλης της Θεσσαλίας. Μια βόλτα στα στενά γραφικά σοκάκια, τα οποία έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη ως «τα στενά του Σακαφλιά» είναι αρκετή για να ταξιδέψει κανείς πίσω στο χρόνο. Το μάτι χάνεται στη γραφικότητα του όλου σκηνικού, ενώ το βλέμμα ανάμεσα στα διατηρητέα αρχοντικά «πιάνει» τον περίφημο πύργο του ρολογιού, ο οποίος είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο του Βαρουσίου.

Τρίκαλα: Εξερεύνηση της γύρω περιοχής

Η πόλη των Τρικάλων αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς τον ελατοσκέπαστο ορεινό όγκο της Πίνδου με τα δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Η Ελάτη και το Περτούλι (με το χιονοδρομικό κέντρο) αλλά και η Πύλη με τους περίφημους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε όμορφα χειμερινά θέρετρα. Μια ανάσα μακριά οι εκπληκτικές εικόνες που αντικρίζει κανείς στο «ιερό δάσος» των Μετεώρων με τις χαρακτηριστικές μονές σκαρφαλωμένες στις κορυφές των κάθετων και απόκρημνων βράχων στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: