Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:
“Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της υπηρεσίας μας και της τελευταίας εγκυκλίου (1882/351279/07.12.2021) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σας ενημερώνουμε πως «στις 6 Δεκεμβρίου 2021 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος H5Ν1) σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο (Cygnus olor) που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς και η παθογονικότητα του ιού, εκτιμάται ωστόσο ότι πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας (HPAI). Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο».Προσοχή πρέπει να δοθεί στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 258971/26-8-2008 (Β΄ 1785) Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει (τελευταία τροποποίηση η υπ’ αρ. 1503/50776/09-05-2017 -Β΄1677- για την παρ. 1.1 του άρθρου 1). Πληροφορίες για το νόσημα παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών) και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.
Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.): α)σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και β)σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας». Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «…ακόμα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοιχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεαα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες)”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου