11 Δεκεμβρίου 2021

Σε κλίμα συγκίνησης εγκαινιάστηκε η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου


 Μέσα σε κλίμα συγκίνησης εγκαινιάστηκε η αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγενείου, η οποία  δημιουργήθηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση, στην περιοχή Ρίγανη της Πυλαία Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. 

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού η κ. Λάτση, τα δύο της παιδιά από τον Νίκο Κούρκουλο, Εριέτα και Φίλιππος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκε στην κ. Λάτση για την προσφορά της τιμητική πλακέτα και δίπλωμα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελο Φιλόπουλο. Η Μονάδα, η οποία θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2022 και θα εξυπηρετεί 35.000 ασθενείς ετησίως, εκτείνεται σε 1800 τμ, διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών (27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια,  βοηθητικούς χώρους και ρομποτικό σύστημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων. 

Το αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Λάτση για την προσφορά της κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στο αείμνηστο σύζυγό της Νίκο Κούρκουλο, το όνομα του οποίου φέρει η Μονάδα.

Η κ. Λάτση, εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε, ότι είναι ευτυχής που σήμερα εγκαινιάζεται αυτή η Μονάδα, η οποία θα συνεισφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και ευχαρίστησε την πρώην και την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της.

«Αυτή η δωρεά πρώτα και πάνω από όλα είναι πράξη καθήκοντος προς την πατρίδα. Και το ΕΣΥ διαχρονικά δοκιμάζεται, πόσο μάλλον τώρα που έχει ενσκήψει η πανδημία και οι άνθρωποι και τα συστήματα υγείας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Είναι δωρεά αγάπης  και συμπαράστασης προς τον κάθε συνάνθρωπό μας που παλεύει με την ασθένειά σε κάθε στάδιό της. Δωρεά κοινωνικά δίκαιη προς όφελος των πολλών και κυρίως των αδυνάτων. Είναι πράξη βαθιάς ευγνωμοσύνης, έμπρακτης ευχαριστίας προς το ιατρικό, νοσηλευτικό  και διοικητικό προσωπικό όλων των αντικαρκινικών νοσοκομείων  της χώρας μας που ακούραστα επιτελούν το λειτούργημά τους, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι φόρος τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο, πάλεψαν, αλλά στο τέλος νικήθηκαν και έφυγαν από τη ζωή. Και προφανώς, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, είναι αντίδωρο ευγνωμοσύνης προς τον Νίκο, τον πατέρα των δύο μικρότερων παιδιών μου, για τα τόσα πολλά και διαφορετικά που απλόχερα μου προσέφερε στη διάρκεια της κοινής μας ζωής. Ακόμη, ακόμη και κατά την τελευταία εξαετία που συναντήθηκε και έζησε με τον καρκίνο», σημείωσε η κ. Λάτση. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ευχαρίστησε την κ Λάτση,  η οποία, όπως  σημείωσε, βρήκε τη δύναμη ένα αρνητικό γεγονός που συνέβη στην οικογένειά της να το επιστρέψει στην κοινωνία ως μια προσφορά για αξιοπρεπή και καλύτερη δυνατή θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στο κομμάτι της Βορείου Ελλάδος στο οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα αναφορικά με τα ογκολογικά νοσοκομεία», είπε, αναφερόμενος στην δωρεά της κ. Λάτση και πρόσθεσε ότι για αυτόν το λόγο έχει μπει σε προτεραιότητα η δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου που πρέπει να  υπάρχει στην περιοχή.

«Σε αυτήν την περιοχή που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη δωρεά της κ. Λάτση ερχόμαστε εμείς ως Πολιτεία να μπορέσουμε να κοιτάξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε "σας δίνουμε μία δυνατότητα περισσότερο ώστε να έχετε μία πιο αξιοπρεπή θεραπεία και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που υπάρχουν σε υπερσύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας όπου θα μπορεί να γίνεται η θεραπεία με όρους που να δίνουν τη δυνατότητα και την ελπίδα σε αυτόν τον άνθρωπο», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάνοντας μνεία στην εμπειρία που έχει από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι το μεγαλύτερο κέντρο διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, με περισσότερα από 2.000 περιστατικά ετησίως, αναφέρθηκε στην συνεισφορά των δωρητών στο εν λόγω Νοσοκομείο. Αναφερόμενη στη δωρεά της κ. Λάτση στο Θεαγένειο, σημείωσε, ότι αυτή αφήνει ένα μεγάλο αποτύπωμα και πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτή τη δωρεά οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους σε ένα ευάερο και ευήλιο περιβάλλον με θέα και να έχουν την αίσθηση της φροντίδας που τους προσφέρεται. Παράλληλα, σημείωσε, ότι στο περιβάλλον της νέας Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας θα εμψυχώνεται και το προσωπικό που θα εργάζεται σε καλύτερες συνθήκες.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών/ Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι τα εγκαίνια της νέας Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας στέλνουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στους ασθενείς που δοκιμάζονται από τον καρκίνο και αναδεικνύουν την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς και της έγνοιας για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. 

« Η Μονάδα αυτή εδώ στην Πυλαία  στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας  είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει τις λίστες αναμονής και θα αποσυμφορήσει, τόσο χρονικά  όσο και χωροταξικά, τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων χημειοθεραπειών ετησίως. Οι ογκολογικοί ασθενείς που θα εξυπηρετούνται από τις αρχές Ιανουάριου του 2022 υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.5000 και ο αριθμός αυτός αναδεικνύει πόσο σπουδαίο είναι αυτό», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι η δωρεά της κ. Λάτση ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του ΕΣΥ, βελτιώνει τις υπηρεσίες  προς τους συμπολίτες που το έχουν ανάγκη και συμβάλει στην προσπάθεια  που καταβάλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, σημείωσε, ότι στο πρόσωπο της κ. Λάτση η Αντικαρκινική Εταιρεία βρήκε ένα συμπαραστάτη που έχει ευαισθησία αντίληψη και ντομπροσύνη. Παράλληλα, τόνισε, ότι Μονάδες, που έγιναν με τις δωρεές της κ. Λάτση, είναι πρώτες «πραγματικές» Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας που έγιναν στη χώρα μας.

Η διοικήτρια του Θεαγενείου, Λιάνα Κουρτέλη - Ξουρή, χαρακτήρισε τη νέα Μονάδα ως ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα ανακουφίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής επικρατείας που καλύπτει το νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δημιουργήθηκε για να δώσει ελπίδα και φως ζωής".

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο του γγ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνoς Ζέρβας, οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και στελέχη των υγειονομικών αρχών της πόλης. 

Αγγελα Φωτοπούλου

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: