1 Δεκεμβρίου 2021

ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-Φώτης Γιαγκούλας


 O Φώτης Γιαγκούλας ήταν θρυλικός Έλληνας λήσταρχος από το χωριό Μεταξάς Σερβίων.
Κατηγορήθηκε για φόνους και ληστείες και αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο Γιαγκούλας δρούσε στον μισό Όλυμπο και στα Πιέρια, την Ελασσόνα και την Κοζάνη, ενώ υπήρξε φίλος και με τον άλλο μεγάλο λήσταρχο, Θωμά Καντάρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα η συμμορία του κατάφερε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Ολύμπου, τρομοκρατώντας τους ορειβάτες.
  
Παιδικά χρόνια: Ο ληστής έμεινε ορφανός απο πολύ μικρός και έτσι δεν είχε ευκαιρίες για μια καλή ζωή. Έτσι η πείνα και η φτώχεια τον έφεραν αντιμέτωπο με μικρό αδικήματα όπως η ζωοκλοπή. Πολλοί συγχωριανοί του τον κατηγορούσαν και τον χτυπούσαν ακόμα και χωρίς να φταίει και έτσι σε ηλικία 17-18 χρονών μετακόμισε στο γειτονικό χωριό Πολύρραχό όπου εργάστηκε ως βοσκός.
1917: Ο Φώτης Γιαγκούλας βγαίνει στο ''κλαρί ''και σε ηλικία περίπου 20 ετών παίρνει τα βουνά και αρχίζει τη ληστρική ζωή. Οι λόγοι είναι αμφιλεγόμενοι. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι μετά από παρεξήγηση για τα βοσκοτόπια ο Γιαγκούλας σκότωσε τον άλλον βοσκό με τα χέρια του. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει για έγκλημα τιμής όταν κάποιος αξιωματικός της χωροφυλακής παρενοχλούσε κάποια ξαδέρφη του και ο Φώτης τον κυνήγησε ως την Αθήνα και τον έσφαξε μπροστά από τα ανάκτορα. Η αλήθεια δεν ξεχωρίζει από το μύθο σε αυτό το σημείο της ιστορίας.

Ιούλιος 1920: O λήσταρχος επικηρύσσεται για 20.000 Δραχμές και ξεκινάει η καταδίωξη του.

19 Αυγούστου 1920:Μετά από πληροφορίες στα Καταδιωκτικά Αποσπάσματα ο Γιαγκούλας τραυματισμένος στην ωμοπλάτη συλλαμβάνεται σε περιοχή ανάμεσα από τα χωριά Ράχοβο και Καλτάδες. Δωσίλογος φαίνεται να είναι κάποιος χωριανός με το όνομα Σούλιος στον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαγκούλας '' Αν γλυτώσω θα σε κάνω 40 κομμάτια''

Απόδραση: Μετά τη σύλληψη ο ληστής μεταφέρθηκε στις φυλακές Αίγινας και λίγο μετά αποφασίστηκε η μεταγωγή του με τραίνο στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Κατά τη μεταφορά του παρά την παρουσία 2 χωροφύλακες και σιδεροδέσμιος κατάφερε να αποδράσει και ενώ το τρένο βρισκόταν εν κίνηση στην κοιλάδα των Τεμπών. Για 8 μέρες κυκλοφορούσε ελεύθερος αλλά σιδεροδέσμιος. Καθώς έφτασε με τα πόδια στα χωριά της Κοζάνης κατάφερε να ελευθερωθεί από τις αλυσίδες. Μετά από αυτήν την απόδραση ο λαός τον αγάπησε καθώς εξευτέλισε τις διωκτικές αρχές.

Επιστροφή στη ληστρική ζωή: Η ληστρική ζωή ήταν μονόδρομος πλέων για το Φώτη. Συγκρότησε συμμορία με τον Θωμά Γκαντάρα και φρόντισε να κλείσει όλες τις παλιές υποθέσεις. Ετσι αρχικά έστησε καρτέρι θανάτου στην ομάδα του Σουλιου που τον είχε προδώσει. Αν και η ομάδα του Σουλιου υπερτερούσε αριθμητικά τους αιφνιδίασε και τεμάχισε με την παρδάλα του τον Σούλιο. Του έκοψε τα χέρια τα αυτιά και το κεφάλι. Δεν έκανε κακό σε κανέναν από τους υπόλοιπους της ομάδας παρά μόνο τους διέταξε να πάνε στα χωριά και να διαδώσουν το νέο της δολοφονίας.

Οι αγαθοεργίες: Ο ληστής χρηματοδότησε με μεγάλο χρηματικό ποσό τον ιερέα του χωριού για την ανέγερση ενός ναού. Ο Φώτης προειδοποίησε τον παπά ότι αν καταχραστούνε τα χρήματα του και το έργο δεν πραγματοποιηθεί θα τον σκοτώσει. 1 χρόνο μετά το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς τα χρήματα καταχράστηκαν από τον παπά και τον Πάρεδρο του χωριού και έτσι ο Γιαγκούλας τους έσφαξε και τους 2. όπως αναφέρεται ο ληστής χρηματοδότησε την κατασκευή περίπου 20 εξωκλήσια στο χωρίο του τον εταξά και στα περίχωρα. Επίσης ανάμεσα στις αγαθοεργίες του αναφέρονται χρηματοδοτήσεις κτηνοτρόφων, προίκισμα φτωχών κοριτσιών και οικονομική βοήθεια σε φτωχές οικογένειες.

1924: Ο γιατρός Νικολαίδης ζητά δημιουργία σταθμού χωροφυλακής στα χωρία του Γιαγκούλα κάτι που θεωρήθηκε προσβολή για την συμμορία του Φώτη. Έτσι τον απήγαγαν μαζί με τον αδερφό του και ζήτησαν λύτρα 200.000 δραχμές ως λύτρα. Ο Γιαγκούλας είπε στον Νικολαίδη ''Άκουσε Νικολαίδη. Θέλουμεν 200.000 για τον ιόν σου τον Αριστόδημον και 100.000 για τον γιατρό που θα ιδούμε αν θα ζήσει''. Τελικά

ο γιατρός αποκεφαλίστηκε μπροστά στους χωρικούς. Ο Γιαγκούλας έβγαλε έναν σύντομο λόγο πριν αποκεφαλίσει τον γιατρό και είπε '' Εμείς δεν πειράξαμε κανέναν στο χωριό αυτό, αλλά ο γιατρός είναι ένα με τα αποσπάσματα για να μας ξεπαστρέψει. Αυτό θα μας το πληρώσει όπως πληρώνουν όλοι οι προδότες'' και με δύο χτυπήματα στο λαιμό του αποκόπτει το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα.

Ο Αστυφύλακας Αποστόλου: Ήρθε στα Σέρβια με σκοπό να εξοντώσει τον Γιαγκούλα και δήλωνε συνέχεια πως θα τον εξοντώσει όμως όταν πήγε να εξετάσει ένα έγκλημα στην Τσαπουρνιά μαζί με 3 άντρες του ο Γιαγκούλας του έστησε καρτέρι και αφού τους αφόπλισε  σκότωσε τον Αποστόλου και έδιωξε τους άλλους 3 και τους είπε να διαδώσουν τα γεγονότα πως ο Γιακγούλας σκότωσε τον χωροφύλακα Αποστόλου.

20/αρτίου/1925: Σε δημοσίευα της εφημερίδας  ΣΚΡΙΟ της εποχής ο Γιαγκούλας αναφέρεται ''ο αιματηρός ληστής μεταβάλλεται ως προστάτης των τυρανουμένων''. άναφέρεται οτι σε πολλά σπίτια δίπλα από το καντηλάκι και τις φωνές των αγίων υπήρχε και φωτογραφία του Φώτη για να τον έχει ο θεός καλά.

 Η αγάπη για την ωραία ζωή: ο Γιαγκούλας ανέκαθεν αγαπούσε την ωραία ζωή και τις γυναίκες. Του άρεσε να πηγαίνει στα κοσμικά κέντρα καθώς αναφέρεται ότι ταξίδευε ακόμα και στην Ευρώπη με ψεύτικη ταυτότητα με το όνομα Νικόλας Σκλίπας με κυρίες της ελίτ της Αθήνας. Συνήθιζε να υπογράφει στα γαλλικά και να ζητά τα λίτρα σε δολάρια. Μιας και ήταν ωραίος άντρας και ευρηματικό μυαλό κατάφερνε να προσεγγίζει εύκολα τις γυναίκες που τον ενδιέφεραν από όποια κοινωνική τάξη και αν προερχόταν. Αναφέρεται ότι κυκλοφορούσε στην Αθήνα με ρούχα της χωροφυλακής όπως και ότι κυκλοφορούσε με την πλούσια Κηφησιώτησα Βιβη Κυράση με την οποία λέγεται ότι πήγανε μαζί στο Παρίσι. μάλιστα του άρεσε να εξευτελίζει της αρχές. Αναφέρεται ότι μια φορά έτρωγε σε ταβέρνα δίπλα από τους αστυνομικούς της χωροφυλακής χωρίς να γίνει αντιληπτός και μάλιστα συμμετείχε σε συζήτηση για τη σύλληψη του. Κατά την αποχώρηση του ο Φώτης άφησε σημείωμα κάτω από το πιάτο ''βασιλεύς των ωραίων Φώτης Γιαγκούλας'' μόλις το έμαθαν αυτό οι χωροφύλακες έφυγαν εξευτελισμένοι.

1925 Η αρχή του τέλους: Το κράτος παίρνει αυστηρά μέτρα κατά των ληστών και εξορίζει ολόκληρα χωρία μόνο και μόνο με την υποψία ότι ίσως υποθάλπουν τους ληστές. Στη συνέχεια ο δικτάτορας Πάγκαλος έστρεψε τον έναν ληστή εναντίων του άλλου καθώς έθεσε νόμο ότι όποιος ληστής φέρει το κεφάλι άλλου ληστή θα κέρδιζε τη ζωή του αλλά και αμνηστία. έτσι οι κλέφτες άρχισαν να αλληλοεξουδετερώνονται. Τότε αναφέρεται ότι η χωροφυλακή άλλα και οι κυνηγοί κεφαλιών έκαναν καθημερινά κατάχρηση εξουσίας χτυπώντας αλύπητα χωρικούς. έτσι ο Γιαγκούλας απομακρύνθηκε από όλους γιατί δεν εμπιστευόταν κανέναν. ετά από αρκετό καιρό μοναχικής ληστρικής ζωής συνέχισε ε την συμμορία του Πάντου Μπαμπάνη.

Η απαγωγή ράπτη: ο Γιακούλας λέγεται ότι είχε σχεδιάσει την έξοδο στην Αυστραλία αλλά χρειαζόταν χρήματα και για αυτό οργάνωσε την απαγωγή 2 νεαρών αντρών της οικογένειας Ράπτη μιας πλούσιας οικογένειας φοιτητών από τον Τύρναβο. απήγαγε τα 2 παιδιά και ζήτησε για την απελευθέρωση του 1.000.000 δραχμές ως λύτρα.
19 Σεπτεβρίου 1925: Όπως σε όλες της ιστορίες ρ ηρώων και εδώ βρέθηκε κάποιος προδότης ό οποίος γλυκάθηκε από τα χρήματα που υποσχόταν η επικήρυξη για την συμμορία και εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο Γιαγκούλας και αντί να το γράμμα να καταλήξει στην οικογένεια Ράπτη κατέληξε στην Αστυνομία. Έτσι ε επικεφαλής τον προδότη Γκόρτζο τους πήγε στο λημέρι της συμμορίας στην θέση Κλευτόβρυση Ολύμπου. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αρχιφύλακας Πετράκης.

 20 Σεπτεμβρίου 1925: Οι ληστές όταν αντιλήφθηκαν το απόσπασα βγήκανε από τη σπηλιά και πήραν θέση μάχης. Οι ληστές ήταν 4 και τα καταδιωκτικά αποσπάσματα 32. Περίπου μισή ώρα πριν τον θάνατο του Φώτη ο Πετράκης πέτυχε το όπλο του Γιαγκούλα και το κατέστρεψε. Τότε ο Γγιαγκούλας φώναξε ''Ωχ'' τότε ο χωροφύλακας Πετράκης νομίζοντας ότι τραυμάτισε τον Γιαγκούλα φώναξε ''τον έφαγα'' τότε ο Γιαγκούλας σηκώθηκε σήκωσε τη φουστανέλα του και φώναξε ''μου κλάσατε τα αρχίδια κύριε μοίραρχε''. έπειτα από λίγη ώρα ο λήσταρχος Πάνος Μπαμπανης τραυματίστηκε και φώναξε τον Φώτη για βοήθεια ο οποίος τον πήρε στην πλάτη αλλά κατά την φυγή του τραυματίστηκε και αυτός.  Η συμπλοκή που κράτησε 8 ώρες με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου στα 2500μ περίπου. Το τέλος της μάχης βρήκε νεκρό τον Φώτη Γιαγκούλα και Πάνο Μπαμπάνη. Επίσης, σκοτώθηκε ο λήσταρχος Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας. Ο μόνος επιζών λήσταρχος Λεωνίδας Μπαμπάνης πρόλαβε και σκότωσε τον έναν και τραυμάτισε τον άλλον όμηρο τηρώντας τον ληστρικό νόμο που αναφέρει πως οι αιχμάλωτοι θανατώνονται όταν καταδιώκονται από καταδιωκτικά αποσπάσματα. Τα κεφάλια των ληστών εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην Κατερίνη, επάνω σε ένα κοντάρι μπροστά στο κτήριο του δικαστηρίου για να φοβίσουν έτσι τον κόσμο. Οι ληστές ήταν επικηρυγμένοι με τα παρακάτω ποσά. Φώτης Γιαγκούλας: 600.000 Πάντος Μπαμπανης: 400.000 Τσιαήτρας: 50.000 Λεωνίδας παμπάνης: 150.000 για αυτό και οι διώκτες τους ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.

Σήμερα το κεφάλι του Γιαγκούλα, μαζί με το θρυλικό μαχαίρι του, την «Παρδάλα» (με το οποίο εκτιμάται ότι δολοφόνησε 54 ανθρώπους) εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο.

 http://listestisistorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: