24 Δεκεμβρίου 2021

Βροχή τα αντι-ιικά για τον κορωνοϊό


 Με νέα όπλα αντιμετωπίζει πια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα την πανδημία, αφού στη φαρέτρα των επιστημόνων προστίθενται δύο αντι-ιικά χάπια των εταιρειών Pfizer και Μerck, τα οποία δείχνουν να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σήμερα Πέμπτη ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, ενέκρινε με προσωρινή άδεια και το χάπι της εταιρείας Merck. Πριν από 24 ώρες είχε εγκρίνει τη χoρήγηση σε ασθενείς το αντίστοιχο χάπι της Pfizer.

Το φάρμακο της Merck, το molnupiravir, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορωνοϊό κατά περίπου 30% για άτομα που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, εφόσον ληφθεί στην αρχική φάση της νόσου.

Ο Οργανισμός ενέκρινε το χάπι για θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσησης σε ενηλίκους που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης και για τους οποίους οι εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι προσβάσιμες ή κατάλληλες.

Το χάπι της Merck θα μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι. Το molnupiravir δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων, ανέφερε ο FDA σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει για την αγορά έως και 5 εκατ. θεραπευτικών σχημάτων του φαρμάκου έναντι 700 δολαρίων (618 ευρώ) έκαστο.

Τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της Pfizer έδειξαν ότι το αντι-ιικό σχήμα δύο φαρμάκων που προτείνεται ήταν κατά 90% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και απέναντι στην Όμικρον.

Η FDA ενέκρινε το σκεύασμα, που λαμβάνεται από το στόμα, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών υψηλού κινδύνου και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών, εκτός νοσοκομείου. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

Η σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα κοστίζει 530 δολάρια (478 ευρώ). Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα μέχρι στιγμής.

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντι-ιικό φάρμακο ριτοναβίρη, θα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέρες, λίγο αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα της Covid-19.

Η Pfizer ανέφερε ότι σκοπεύει να υποβάλει νέα αίτηση στην FDA εντός του 2022 ζητώντας την πλήρη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το φάρμακό της.

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: