22 Δεκεμβρίου 2021

Πέντε επιστημονικά ευρήματα για την ψυχολογία των Χριστούγεννων


 Συγγραφέας: Sebastian Ocklenburg

  1. Το να τραγουδάμε μαζί μειώνει το άγχος και αυξάνει τους κοινωνικούς δεσμούς

Το να τραγουδάμε μαζί τα κάλαντα είναι σημαντικό μέρος των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων σε πολλές οικογένειες. Μια μελέτη από το Μίσιγκαν έδειξε ότι αυτή η παράδοση μπορεί να αυξήσει τη σωματική και ψυχολογική ευεξία καθώς επίσης και να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων που τραγουδούν μαζί (Keeler et al., 2015).

Στη μελέτη, οι επιστήμονες ερεύνησαν τη νευροχημεία και την κοινωνικότητα μέσω του ομαδικού τραγουδιού και ανακάλυψαν ότι οδηγεί στη μείωση της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH), ενός δείκτη του στρες και της διέγερσης. Επόμενως, απ’ ό,τι φαίνεται, το ομαδικό τραγούδι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, ο αυτοσχεδιασμός κατά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα οδηγεί στην αύξηση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που έχει συνδεθεί στους ανθρώπους με τους κοινωνικούς δεσμούς. Κατά συνέπεια, το ομαδικό τραγούδι αυξάνει τον κοινωνικό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων που τραγουδούν μαζί.

  1. Το δίκτυο του Χριστουγεννιάτικου πνεύματος στον εγκέφαλο

Σε αυτήν την (κάπως ειρωνικά γραμμένη) μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να εντοπίσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων στον ανθρώπινο εγκέφαλο (Hougaard et al., 2015). Για το σκοπό αυτό, ερεύνησαν 10 άτομα που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα και 10 άτομα που δεν τα γιόρταζαν. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να βλέπουν χριστουγεννιάτικες εικόνες κατά τη διάρκεια σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου τους.

Το αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα βλέποντας τις σχετικές εικόνες εμφάνισαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στον αισθητηριακό κινητικό φλοιό, στον προκινητικό και πρωτεύοντα κινητικό φλοιό και στο βρεγματικό λοβό σε σύγκριση με τα άτομα που δεν γιόρταζαν. Σε προηγούμενες μελέτες, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου έχουν συσχετιστεί με την πνευματικότητα, τις σωματικές αισθήσεις και την αναγνώριση των συναισθημάτων του προσώπου.

Οι ερευνητες κατεληξαν στο συμπερασμα οτι υπαρχει ενα δικτυο χριστουγεννιατικου πνευματος στον εγκεφαλο.

Σημείωσαν, ωστόσο, ξεκάθαρα ότι αυτά τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αντιληφθούμε πλήρως τη μαγεία των Χριστουγέννων.

  1. Ξοδεύοντας χρήματα για δώρα για άλλους σε κάνει πιο ευτυχισμένο/-η απ’ όταν ξοδεύεις χρήματα για τον εαυτό σου

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Μπορεί να ισχύει αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με την επιστήμη, η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τους αγαπημένους σας μπορεί να κοστίζει, ωστόσο, ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξοδέψετε τα χρήματά σας και να προάγετε την προσωπική σας ευτυχία. Σε μια μελέτη του 2008, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν το πρωί. Στη συνέχεια, έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα ένα φάκελο με χρήματα (είτε με 5 δολάρια είτε με 20 δολάρια) που έπρεπε να ξοδέψουν μέχρι τις 5:00 μ.μ. εκείνης της ημέρας (Dunn et al., 2008).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε διαφορετικές ομάδες, π.χ. τους είπαν να ξοδέψουν τα χρήματα σε έναν λογαριασμό, μια υπηρεσία, ένα δώρο για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλο. Μετά τις 5:00 μ.μ. οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο ευτυχείς ένιωθαν. Ανεξάρτητα από το ποσό που μπορούσαν να ξοδέψουν, το απόγευμα, οι συμμετέχοντες που αγόρασαν ένα δώρο για κάποιον άλλο έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ευτυχία τους. Έτσι, το να ξοδεύετε χρήματα για να αγοράσετε ένα δώρο σε κάποιον άλλο σας κάνει στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένους/-ες από το να αγοράσετε ένα δώρο για τον εαυτό σας.

  1. Καρδιακή ανεπάρκεια και γιορτές

Τα Χριστούγεννα ενδέχεται να επιβαρύνουν υγεία της καρδιάς με το συναισθηματικό στρες και τις ανθυγιεινές συνήθειες της περιόδου. Σε μια μελέτη του 2016 στην Πενσυλβανία διερευνήθηκε εάν τα Χριστούγεννα συνδέονται με αυξημένα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας (Shah et al., 2016). Έχοντας αυτό υπόψη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εισαγωγές στο Einstein Medical Center της Φιλαδέλφειας μεταξύ του 2003 και του 2013.

Διαπίστωσαν ότι όντως τα Χριστούγεννα συνδέονται με αυξημένες εισαγωγές καρδιακής ανεπάρκειας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικοί στρεσογόνοι παράγοντες, η υπερκατανάλωση τροφής, η λιγότερη άσκηση και η αναβολή των ιατρικών ραντεβού κατά τη διάρκεια των εορτών μπορούν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας.

  1. Η αύξηση βάρους κλιμακώνεται στις γιορτές

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια περίοδος υπερβολικής απόλαυσης κι έτσι συνδέονται συχνά με την αύξηση βάρους. Μια μελέτη του 2000 έδειξε ότι τα Χριστούγεννα συνδέθηκαν με μέση αύξηση βάρους περίπου 500 γραμμάρια (Garrow, 2000). Ωστόσο, αυτή η τιμή φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε μια νεότερη μελέτη σε σχεδόν 3000 συμμετέχοντες από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι το 2016, το βάρος αυξήθηκε κατά 600 γραμμάρια στους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, 800 γραμμάρια στους Γερμανούς συμμετέχοντες και 500 γραμμάρια στους Ιάπωνες συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των διακοπών (Helander et al., 2016).

 .psychografimata

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: